Online het eiland Ibiza bewonderen!

28 april 2021 Redactie 573
Online het eiland Ibiza bewonderen!

Naast de bestaande 3D- websites ses Païsses de Cala d'Hort en het heiligdom van de Cova des Culleram komen er twee nieuwe bezienswaardigheden bij die online te bekijken zijn. De initiatiefnemer van dit bijzondere plan is Museu Arqueològic d'Ibiza i Formentera (MAEF).

 

Voor het succes van de eerste digitale 3D-modellen van de vindplaatsen van de necropolis van Puig des Molins (Vila) en het megalithische graf van Ca na Costa (Formentera), is nu de tijd aangebroken om twee nieuwe sites van Pitiusan-archeologie toe te voegen: de set van ses Païsses de cala d'Hort en het heiligdom van es Culleram, beide beheerd door de Consell. Deze digitale 3D-modellen zijn nu beschikbaar op de website: www.maef.eu, met als doel zowel lokale burgers als virtuele bezoekers van over de hele wereld te bereiken, meldt de hoogste eilandinstelling.

 

Deze nieuwe digitale 3D-modellen, geproduceerd door het Britse bedrijf 360º Virtual Tour, maken virtuele bezoeken aan de sites via internet mogelijk en is dus toegankelijk vanaf elk apparaat dat op het netwerk is aangesloten (mobiele telefoon, tablet of computer). 

De tool bevat ook teksten en afbeeldingen die de geschiedenis, de uitgevoerde opgravingen en de meest karakteristieke stukken van elk van de bezienswaardigheden tonen.

 

Het archeologische ensemble van ses Païsses de Cala d'Hort (5e eeuw v.Chr. - 7e eeuw n.Chr.), In Sant Josep, is de meest uitgebreid opgegraven en bestudeerde Punische Romeinse nederzetting op het eiland en omvat een leefgebied van 1.000 m² en een landelijke begraafplaats uit de Punische tijd met 12 zichtbare hypogea. Zowel de necropolis als het gebouw zijn aangepast om face-to-face bezoekers te ontvangen met gratis toegang.

 

Het Punische heiligdom van es Culleram (5e-2e eeuw voor Christus), in Sant Vicent de sa Cala, is een unieke plek in de Middellandse Zee; een heiligdom gewijd aan de Carthaagse godin Tanit. Als resultaat van deze rituele activiteit in de oudheid, bood de site een uitzonderlijke verzameling terracotta votiefoffers, met meer dan 600 hele figuren, waarvan er vele bewaard zijn gebleven in de MAEF. De grot heeft een bezoekuur ingesteld voor het face-to-face publiek.