Ooggetuige schept verwarring over dood Conor Spraggs

22 augustus 2018 Redactie 1346
Ooggetuige schept verwarring over dood Conor Spraggs

De populaire Britse krant The Sun heeft vandaag een interview gepubliceerd waarin nieuwe gedetailleerde informatie wordt vrij gegeven over het gevecht waarin de 23-jarige Conor Spraggs zijn leven verloor. De jongen werd vorige week na het uitgaan de dood in geslagen op de boulevard van San Antonio. 

In een ‘exclusief interview’, omschrijft de Britse toerist Emma Whitton hoe zij samen met haar vriend Andrew Tamplin het hele gevecht heeft aanschouwd.

Emma zegt dat ze een getuigenverklaring aan de politie heeft aangeleverd, en dat ze ook verschillende verdachten heeft moeten identificeren.

The Sun suggereert dat Emma en Andrew met Conor waren voordat het gevecht was begonnen. In de media werd er volop geschreven over een heftige discussie dat er volgens hen voor het gewelddadige gevecht  op zondag 12 augustus heeft plaatsgevonden. Echter geeft The Sun geen nieuwe informatie hierover, of suggesties dat de ‘zogenaamde’ discussie überhaupt heeft plaatsgevonden. Emma zegt: “We hebben niet gezien wie het gevecht is gestart, maar we hebben Conor geslagen zien worden, en op de grond zien vallen. Terwijl hij op de grond viel, werd hij nog eens meerdere keren in zijn ribben getrapt. Dit bleef heel lang door gaan.”

Er wordt gezegd dat haar vriend Andrew “van iedereen knallen ontweek”. Echter is het niet 100% duidelijk of Andrew dit deed tijdens een poging om Conor te helpen, of zelf deelnam aan het gevecht. “Op dit moment ontweek mijn vriend Andrew van iedereen knallen. De meiden stonden daar maar te gillen.”

Er wordt gesuggereerd dat er meer mensen waren die Conor aanvielen. In Emma’s verklaring staat dat Conor tegen een muur wordt aangegooid, met zijn hoofd tegen een betonnen rand.  Maar het was pas wanneer “de gene die hem had geslagen”, hem opnieuw aanviel toen ze zei dat ze moesten stoppen omdat Conor bewusteloos was. Aan The Sun vertelt Emma: “Terwijl hij viel werd hij opnieuw gegrepen en tegen een muur gegooid. Zijn hoofd belandde op een betonnen rand. Dit was precies naast mij. Ik zat daar op een betonnen bank. De jongen die hem geslagen had, viel hem nog een keer aan. Ik zei tegen hem dat hij moest maken dat hij weg kwam, want Conor was bewusteloos.”

Vervolgens zegt Emma dat deze zelfde man toen het volgende tegen haar zei. “Kijk eens naar mijn neus, moet je zien wat hij ermee heeft gedaan”. Zijn neus bloedde. Emma zei dat ze “gewoon weg moesten gaan. En toen liepen ze uiteindelijk ook weg”.

Daarna probeerden Emma en Andrew hun vriend Conor te helpen, die bewegingsloos op de vloer lag.  Het interview in The Sun omschrijft daarna hoe de vrienden Conor probeerden te helpen, en dat een Spaanse voorbijganger de politie heeft gebeld. Toen de politie op locatie arriveerden, werd pas de EHBO ingeschakeld. Nadat ambulance broeders een uur lang Conor probeerden te reanimeren, werd de dood van de 23-jarige jongen vastgesteld.

Veel van wat Emma aan The Sun vertelt, suggereert dat het een brute aanval was. Een gang gevecht zonder genade, maar toch is er niks dat dit expliciet bevestigt.  Of er echt een discussie voor het gevecht heeft plaatsgevonden, en waarom Conor in elkaar is geslagen, is nog steeds niet duidelijk. Ik weet zeker dat de journalist van The Sun hier maar al te graag bevestigingen voor wilde.  Echter is dat met dit ‘exclusieve interview’ dus niet gelukt.

Emma heeft het telkens over een jongen in plaats van een groep jongens, waardoor we nu alleen maar met meer vragen overblijven. Was het één jongen, of een genadeloze groep jongens? Voor antwoorden moeten we nog even wachten tot na de rechtszaak.

Bron afbeelding: Euro Weekly News