Clubs waarschijnlijk voorlopig nog dicht op Ibiza

17 juli 2021 Redactie 1751
Clubs waarschijnlijk voorlopig nog dicht op Ibiza

De woordvoerder van de commissie infectieziekten van de Balearen, dr. Javier Arranz, was deze vrijdag duidelijk: hij ziet de opening van het nachtleven op de eilanden niet levensvatbaar vanaf de 26e van deze maand, dat wil zeggen binnen 10 dagen. «Ik zie de opening van het nachtleven niet levensvatbaar, het spijt me zeer. Het is een technische en persoonlijke mening ”, specificeerde hij en herinnerde eraan dat ze in de rest van de gemeenschappen die deze sector hebben geopend, deze opnieuw moesten sluiten en strengere beperkingen moesten opleggen om de infecties in te dammen.

"De realiteit is dat we in de rest van de gemeenschappen de sluiting van vrije tijd en een ommekeer op een belangrijke manier zien", zei hij. Op dit moment, en zoals hij opmerkte, is er geen beslissing genomen over het al dan niet openen op de 26e.

 

De sector
Wat betreft de woorden van Dr. Arranz, verklaarde de manager van de werkgeversvereniging van Ocio de Ibiza dat hij de woordvoerder van de commissie infectieziekten zeer goed acht en dat ze zich ervan bewust zijn dat de huidige infectiecijfers “slecht zijn. Hij moet zien dat hier de gegevens slecht zijn, net als in andere gemeenschappen, met dit verschil dat hier op de Balearen het nachtleven vanaf het eerste moment is gesloten ».

In die zin herinnerden ze eraan dat hun voorstel om het nachtleven te openen gebeurt omdat alleen mensen met het volledige vaccinatieschema toegang hebben: "We willen proberen een deel van de oplossing te zijn, we zijn geen deel van het probleem omdat we zijn gesloten. We willen graag iets goeds bedenken en als het niet mogelijk is, zullen we het begrijpen en prioriteit geven aan gezondheid en het merk Ibiza. We zouden graag willen dat ze ons de kans geven om dit jaar te proberen te werken', zei Benítez.

 

Beperkingen
Op dit moment legt het regionale bestuur de laatste hand aan de beperkingen die het de komende dagen zal goedkeuren. De avondklok, één van de instrumenten waar meer gemeenschappen elke dag op wedden, is praktisch uitgesloten op de Balearen. Het regiobestuur kiest voor 'effectieve' maatregelen die 'zo min mogelijk impact' hebben op de economische bedrijvigheid.

De minister van Volksgezondheid, Patricia Gómez, verzekerde vrijdag dat "alles wat er over de hele wereld gebeurt, samen met experts, technici en epidemiologen wordt geanalyseerd om te zien wat de meest effectieve maatregelen zijn" voor de leeftijdsgroep tussen 16 en 40 jaar. Hierin het meest getroffen door het virus.

"We werken op bepaalde momenten aan maatregelen gericht op deze leeftijdsgroepen", zegt de wethouder, die erkent dat het verminderen van de mobiliteit of het beperken van het aantal mensen op sociale bijeenkomsten effectieve maatregelen zijn waarvoor een "evenwicht" moet worden gezocht met rechterlijke uitspraken. Er moet aan worden herinnerd dat zowel voor de avondklok als voor het beperken van sociale bijeenkomsten de goedkeuring van Justitie nodig is.

 

De regeringsraad zou de de- escalatie of escalatiemaatregelen aanstaande vrijdag moeten goedkeuren, maar zal naar verwachting worden vervroegd. Alvorens een beperking goed te keuren, en zoals gebruikelijk, zal de Sociale Dialoogtafel worden bijeengeroepen en na de vergadering worden geïnformeerd over de te nemen acties. "Begin volgende week zullen we het maatregelenplan presenteren", zei Gomez deze vrijdag.

Op dit moment zijn ze terughoudend met het specificeren van de beperkingen waarin ze werken totdat ze zijn gedefinieerd. "Ik vraag u niet te speculeren" over de mogelijkheid van de terugkeer van de avondklok, zei vrijdag president Francina Armengol, die ook "rust eiste om door te gaan met het reactiveren van de economie en het garanderen van de gezondheidsveiligheid van bewoners en bezoekers."

Armengol hield vol dat de huidige golf anders is dan de vorige vanwege de lagere ziekenhuisdruk, hoewel hij zijn bezorgdheid over de toename van infecties niet onder stoelen of banken steekt. Hij beweerde echter dat de Balearen "een veilige bestemming zijn en dat het belangrijk is om deze boodschap over te brengen."