Op een na warmste zomer ooit in Spanje

26 september 2017 Lisa 238
Op een na warmste zomer ooit in Spanje

Het is geen verassing meer. Het was deze zomer in Spanje enorm warm, een stuk warmen dan normaal. En daar hebben we met z’n alle dan ook luidruchtig over geklaagd. Maar achteraf gezien was dat Hollandse gemieper over de hitte misschien toch geen aanstellerij, aangezien uit de laatste data blijkt dat het de op één na warmste zomer van de afgelopen 50 jaar in Spanje geweest.

Er is gekeken naar de periode 1 juni tot 31 augustus waarbij er een gemiddelde temperatuur van 24,7 graden werd gemeten, wat 0,3 graden minder is dan de 25 graden die gemeten werd in 2003.

De zomer van 2017 is officieel afgelopen is met het begin van de herfst op 22 September, maar veel Spanjaarden zullen daar erg blij mee zijn. Op 2003 na, was het de warmste zomer sinds de Spaanse weerdienst Aemet begon met meten in 1965.

Volgens de Spaanse weerdienst heeft Spanje te maken gehad met drie hittegolven, die van 13 tot 21 juni, die van 12 tot 16 juli en die van 2 tot 6 augustus. Ook vakantiegangers op Ibiza hebben de hitte moeten voorduren, maar toch doordat het een eiland is, bleven de temperature een aanzienlijk stuk lager dan de landinwaartse temperature van Spanje. Gedurende deze hittegolven konden deze temperaturen in Spanje namelijk zeer hoog oplopen, waarbij de hoogste temperatuur ooit is gemeten van 46,9 graden bij het vliegveld van Córdoba.