Oproep tot verbod plastic tasjes

01 juli 2016 Redactie 250

plastic-zak-zeeIBIZA - Verschillende milieuorganisaties hebben vandaag aan de regering van de Balearen gezamenlijk verzoek ingediend om een verbod te realiseren op plastic tasjes.

Dit verzoek is ingediend door de Stichting Prevenció van residus i Consum, Amics de la Terra Mallorca, Gob Mallorca, Stichting Deixalles en Zero Waste Europe op de Internationale Dag zonder plastic tasjes. In de verklaring herinneren de organisaties er vaan dat de lidstaten van de EU vier maanden de tijd krijgen om de richtlijn van het Europees Parlement en de Raad voor de vermindering van plastic wegwerp tasjes goed te keuren. En hoewel deze deadline nadert, heeft de Spaanse overheid nog steeds geen stappen ondernomen in dit verband, in tegenstelling tot vele andere Europese landen.

Er worden in Europa meer dan 100.000 miljoen plastic tasjes gebruikt ieder jaar en de toename op de Balearen is schrikbarende te noemen want het aantal tasjes op de eilanden nam het afgelopen jaar toe met 4,7%. Er is wel een verplichting om 10 cent voor een plastic tasje te rekenen en het tasje moet bovendien biologisch afbreekbaar zijn sinds 1 januari 2014, maar deze maatregelen blijken dus niet afschrikwekkend.

Het gebruikte plastic mag weliswaar biologisch afbreekbaar zijn, maar de afbraak door de natuur duurt volgens de milieuorganisaties veel te lang. Zij stellen bovendien dat een compleet verbod op geen enkel van de consument zal stuiten omdat deze na een korte 'ontwenning' al snel zijn eigen boodschappen tassen mee zal nemen die vele malen te gebruiken zijn.