Opvolgen instructie vlaggen stranden gewenst

31 juli 2013 Redactie 277

veilig-strandIeder jaar komen er in de zomermaanden tientallen mensen om door verdrinking in Spanje.  Toch is dat vaak niet nodig als ze een beetje opgelet hadden. Opletten op vlaggen bijvoorbeeld.

Als je op een strand een groene vlag ziet, dan is het water veilig om in te zwemmen. Bij een gele vlag is zwemmen mogelijk, maar dient voorzichtigheid betracht te worden en kunnen niet- ervaren zwemmers beter op de kant blijven. Is er een rode vlag gehesen op het strand, dan is het ter plaatse verboden te zwemmen. Zwem je toch bij een strand waar een rode vlag wappert, dan kan je dat een boete van € 150.- opleveren. Rode vlaggen worden vaak gebruikt als er sprake is van sterke getijden stromen. Op Ibiza is dat niet aan de orde.

Maar een rode vlag kan ook gehesen worden als er kwallen in het water zijn. Naast de rode vlag hebben een aantal stranden zelfs een speciale kwallenvlag, zoals bijvoorbeeld Cala Bassa.
Verwijzend naar kwallen, wetenschappers in Cataluña hebben een systeem ontwikkeld dat in staat is om de acholen van kwallen te volgen als ze reizen door de kustwateren, genaamd MED-JELLYRISK. Het gaat om app voor mobiele telefoons die de aanwezigheid van het kleine ongedierte rapporteert bij de stranden en ondiepe wateren en vervolgens kunnen strandwachten, exploitanten bij het strand, politie en vissers de kwal informatie doorgeven aan een centrale database die vervolgens wordt gebruikt om de beesten te volgen en deze informatie wordt dan weer doorgegeven aan ongeveer 200 stranden in de regio.