Overdrachtsbelasting voor auto buiten proportie op Balearen

15 januari 2014 Redactie 260

2ehandsautoOok op de Balearen hebben ze de heilig koe ontdekt. Vanaf 1 januari dient er een extreem hoge overdrachtsbelasting betaald te worden als een tweedehands auto van eigenaar wisselt.

Tot nu toe betaalde je als je een gebruikte auto kocht van een respectabele leeftijd, zeg een jaar of tien, bijna of geen overdrachtsbelasting meer. De belasting werd berekend aan de hand van de waarde van de auto in combinatie met de leeftijd van het voertuig. Maar op de Balearen ontvangt de belastingdienst kennelijk niet voldoende geld en vanaf 1 januari is er een bijna krankzinnige regel van kracht.

Zelfs de toonaangevende autobladen in Spanje zijn er door verrast. Voor alle auto's die geregistreerd zijn vóór 1 januari 2011 dient voortaan een vast bedrag betaald te worden als overdrachtsbelasting. Laten we eens kijken. We nemen als voorbeeld de aanschaf van een Hyundai Coupe 2.7 V6 van het bouwjaar 2003. Aanschafprijs: € 3000.-. Als je vervolgens de tabel bekijkt, dan zie je dat je voor de overdracht en de tenaamstelling € 1280.- moet aftikken en je dus voor de auto bijna € 4500.- hebt moeten neertellen voordat hij van jou is. 33% van de aanschafprijs verdwijnt in de schatkist van de Balearen.

Maar het kan allemaal nog gekker. Neem een Seat Ibiza 2 liter SDI uit 1992. Overdrachtsbelasting: € 380.- euro volgens de tabel. En dit terwijl er voor een moderne versie (León) met turbo, motorinhoud 1,4 liter die in 2010 op de markt gebracht werd, slechts € 180.- betaald hoeft te worden.

Het excuus van de overheid is dat er naar hun zeggen altijd te weinig is geïncasseerd, met name voor voertuigen met een grote cilinderinhoud. Daarnaast zou de nieuwe heffing mensen aan moeten moedigen om auto's met een kleinere cilinderinhoud te kopen. Deze hebben over het algemeen een lagere uitstoot van schadelijke stoffen.

Aangezien er geen tabel is betreffende de emissies van voertuigen met een bouwjaar van vóór 2011, heeft de regering van de Balearen gekozen voor dit alternatief. 

Op het eiland Ibiza zijn er heel veel, vaak vierwielaangedreven, voertuigen aanwezig die op het kenteken een bouwjaar hebben wat dateert van vóór 1 januari 2011. De meeste van deze voertuigen hebben een cilinderinhoud van meer dan 2500 kubieke centimeters. Denk daarbij aan Jeep Cherokee, Jeep Wrangler, Toyota Landcruiser, BMW X5, Landrover Discovery, Mercedes ML, Hummer, Nissan Patrol en meer van dat soort voertuigen. Ongetwijfeld zal de nieuwe maatregel grote gevolgen hebben voor de waarde van dergelijke voertuigen. Even een oud bakkie kopen zal niet meer zo snel voorkomen als er een grote motor in dat oude bakkie zit want je moet dan bij de verkoopprijs 1280 keiharde euro's optellen. Een bedrag waar alleen de overheid wel bij vaart...

overdrachtsbelasting-tabel