PIMEEF pleit voor versoepeling villaverhuur

20 juni 2012 Redactie 214

Bij monde van Joan Tur Ripoll pleit het PIMEEF (MKB Eivissa en Formentera) voor versoepeling van de wet die eigenaren van onroerend moet helpen om eenvoudiger hun woning te verhuren aan toeristen, al dan niet in het seizoen.

Momenteel neemt de aanvraag om legaal een villa of appartement vaak meer dan een jaar tijd in beslag en moeten de objecten bovendien aan zoveel eisen voldoen dat het voor de meeste potentiële verhuurders niet interessant is om de aanvraag uberhaupt te doen. Door dit feit heeft de illegale huurmarkt een enorme omvang aangenomen de laatste paar jaar. Omdat de meeste particuliere verhuurders niet aan de regels voldoen en zonder vergunning verhuren, heeft dat als parallel gevolg dat er over de huurinkomsten ook geen belasting wordt betaald.

Volgens Ripoll zal een vereenvoudiging in de wet er dus ook toe bijdragen dat er sneller en vaker netjes bij de belasting wordt opgegeven wanneer er inkomsten gegenereerd worden uit de verhuur.

Vervolging van de illegale verhuurders levert alleen maar extra schade op aan de economie op Ibiza. Huurders van villa's en appartementen zijn immers ook mensen die een huurauto gebruiken, in restaurants eten, uitgaan in de clubs en boodschappen doen in de supermarkt. Wanneer de villaverhuur op slot wordt gegooid heeft dat ongekende consequenties voor het totale uitgavepartoon van de toeristen die Ibiza ieder jaar bezoeken.

Eigenaren zullen bovendien meer investeren in renovatie en onderhoud als de wet versoepelt. Ook dat zal de economie sterken.