Plastic uit zee: plan van aanpak

15 september 2014 Redactie 210

plastic-schildpadIBIZA - Een bericht van alweer bijna een maand oud, maar wat toch de aandacht verdient op een plek waar veel mensen de natuur een warm hart toedragen, Ibiza. Een jonge student denkt de oplossing te hebben voor het plastic afval in zee.

De jonge Delftse student Boyan Slat heeft vorige maand eindelijk zijn lang aangekondigde oplossing voor de plastic soep voor de sponsors van het project in de Amerikaanse stad New York gepresenteerd. Het afgelopen jaar zijn alle individuele facetten van zijn idee onderzocht, zoals verankering in zee, afvoer van het plastic, scheiding van plastic en plankton, robuustheid, betaalbaarheid, enzovoorts. Het resultaat staat beschreven in een uitgebreide haalbaarheidsstudie van 534 pagina’s.

De conclusie is positief, want het blijkt dat het opruimen van de plastic soep haalbaar is. Slat en zijn team van The Ocean Cleanup claimen overigens niet dat ál het plastic opgeruimd kan worden, maar wel een significant deel van het plastic in de Gyres. Volgens het ontwerp wordt plastic, gebruik makend van de stromingen, tot 3 meter diep afgevangen. Met behulp van twee 100 kilometer lange drijvende armen in een V-vorm, wordt al het drijvende plastic op één punt geconcentreerd en verzameld. Na anderhalve maand moet het worden afgevoerd.

Om het idee uit te voeren, heeft Slat veel geld nodig. Daarom startte hij een crowdfundingcampagne. Donderdag bereikte de teller het beoogde bedrag. Toch is het nog niet genoeg: "Aangezien het rondzwevende plastic in de oceanen zo'n 13 miljard dollar schade per jaar veroorzaakt, denk ik dat het geld wel komt zodra de techniek er klaar voor is," zegt Slat.
Het project, waarmee de jongeman wereldwijd het nieuws haalt, kost hem wel zijn studie. "Waar ik nu mee bezig ben, is leerzamer dan studeren. Ik kan me gewoon niks leukers voorstellen dan het ontwikkelen van een oplossing voor een wereldprobleem en dat vervolgens dankzij de support van tienduizenden mensen in de praktijk te brengen."

"Over drie tot vier jaar hebben we operationele pilot op een schaal van ongeveer 10 kilometer."

Goed nieuws voor het zeeleven en de mensheid lijkt ons.