Podenco Ibicenco

10 juni 2012 Redactie 314

Podenco IbicencoIbiza heeft een eigen hondenras; de Podenco Ibicenco.

De Podenco is een oud en oorspronkelijk ras dat al eeuwenlang voorkomt op de Balearen: de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. En hoewel er beweerd wordt dat de hond er nog steeds in het wild voorkomt, wij hebben er in 12 jaar nog nooit 1 gezien in het wild. Hooguit verwilderd.

De geschiedenis van de Pocdenco:
Op afbeeldingen bij het graf van Toetanchamon (Farao van 1358 - 1350 v. Chr.) vinden we al afbeeldingen van een hond met ranke ledematen, een opgetrokken buik en grote staande oren: de Tesem.
Deze Tesem zou van Noord Afrikaanse Windhonden afstammen.
Doordat deze honden werden meegenomen op handelsreizen, raakten ze verspreid in het Middellandse Zee-gebied.
Door de geïsoleerde ligging van de diverse eilanden ontstonden er uit deze Tesem meerdere "staande oren"-rassen; op het eiland Malta ontstond de Pharao hond, op Sicilië de Cirneco dell´Etna en op Ibiza de Podenco Ibicenco.
In Egypte zelf werd de Tesem verdrongen door de snellere Aziatische Windhonden.
De honden werden op de eilanden vooral gebruikt voor de jacht op het konijn. Door de goede jachtkwaliteiten en de geïsoleerde ligging is het Podenco Ibicenco ras nog zeer oorspronkelijk, er is weinig tot geen vermenging geweest met andere rassen.

De Podenco is een zeer gewilde hond voor de jagers op het eiland en kan vanuit stilstand 2 meter hoog springen; een bijzondere eigenschap.
Een andere bijzondere eigenschap is dat de hond wel 15 jaar oud kan worden, iets wat bij grote honden een uitzondering is.