Potvissen weer gesignaleerd voor de kust

23 juni 2019 Redactie 1108
Potvissen weer gesignaleerd voor de kust

Er zijn potvissen gesignaleerd bij de kust van Ibiza. Het komt zelden voor dat ze zo dicht bij de kust komen. Ze zijn te zien ten zuiden van Formentera en in het kanaal dat Mallorca van Ibiza scheidt.

"De Balearen zijn een van de belangrijkste punten voor de ecologie van potvissen in het hele westelijke deel van de Middellandse Zee", zegt Txema Brotons, wetenschappelijk directeur en stichtend lid van de Tursiops Association, een particuliere organisatie zonder winstoogmerk die in 1998 werd opgericht om de gezondheid van walvisachtigen in het algemeen te beschermen en die zich in 2003, na de lancering van het Balearen Potvisproject, in deze tandwalvisachtigen heeft gespecialiseerd.

De Balearische Zee is, aangewezen als een gebied van belang voor zeezoogdieren. Er is een gedeelte die zeer druk bezocht wordt door potvissen die vanuit het noorden van Menorca, naar het zuiden van Formentera komen. In totaal zijn er niet meer dan een half duizend exemplaren van deze potvissen. De volwassen mannetjes leven in eenzaamheid en de sociale groepen, de groeperingen, bestaan meestal uit vrouwtjes, kalveren en jonge exemplaren.

"Na een zwangerschap van een jaar bevallen de vrouwen van een baby, daarna worden ze vier of vijf jaar lang door hun moeder verzorgd. Deze lactatieperioden zijn zo lang dat het gebruikelijk is dat ze een ander kalf hebben en dat dit kalf uiteindelijk het oudere exemplaar dat nog steeds zoogt, verdringt", legt de wetenschappelijke directeur van Tursiops uit.

Deze walvisachtigen worden beschouwd als de koningen van de apneu onder hun soort. Hoewel potvissen uit andere zeeën tot duizend meter diep kunnen duiken om zich voornamelijk met reuzeninktvis te voeden en tussen de één en twee uur in de diepte te blijven jagen zonder uit te ademen, gedragen mediterrane potvissen zich anders. Hier duiken ze 40 of 50 minuten onder en keren ze terug naar de oppervlakte waar ze ongeveer tien minuten blijven om daarna weer onder te duiken.