Proefperiode rookverbod op stranden

22 april 2019 Redactie 1580
Proefperiode rookverbod op stranden

Op Ibiza en Mallorca zullen er proefzones op het strand gehouden worden waar het niet meer toegestaan is om te roken. De politie gaat deze stukken op de stranden in de gaten houden. De overheid hoopt hiermee dat er minder sigaretten achter blijven op het strand, zodat de vervuiling minder word.

Binnenkort zou er mogelijk een rookverbod op stranden in heel Spanje kunnen komen. In een proefproject deze zomer worden rookzones overwogen op een aantal baaien en stranden in Mallorca en Ibiza. De regering van de Balearen vraagt alle gemeenteraden op de eilanden te overwegen om een vrijwillig verbod in te voeren op het hele stranden of delen daarvan, om het milieu te beschermen. De ambtenaren van de gezondheid zeggen de toeristen van rookvrije gebieden zouden profiteren en het met het grote probleem van sigarettenpeuken zou helpen die momenteel een rommel op het strand zouden maken en uiteindelijk in de zee terecht komt.

De regering benadrukt dat zij geen strandgangers zullen kunnen bevelen om niet te roken en degene die weigeren zullen geen sancties of boetes krijgen, omdat het verbod op vrijwillige basis zou zijn. Maar de milieuhygiënechefs hopen dat de bezoekers van de Balearen "zich in hun eigen geweten zullen verdiepen" en steunen wat de gemeenteraden proberen te doen. Het verbod hoopt zwerfvuil en afval op de stranden te voorkomen. De politie zal op de stranden patrouilleren, maar zonder bevoegdheden, en men hoopt dat vakantiegangers die andere mensen zien roken, hen zouden kunnen vragen om dat niet te doen. Op dit moment is er maar één strand in de archipel waar roken verboden is en dat is Santa Eulària aan de oostkust van Ibiza waar de orde in 2016 van kracht werd. Wanneer en welke stranden hier aan mee gaan doen is op dit moment nog niet duidelijk.