Reizigersgigant Thomas Cook gaat failliet

24 september 2019 Redactie 883
Reizigersgigant Thomas Cook gaat failliet

The Thomas Cook reisgroep, met 178 jaar geschiedenis, ging in opschorting van betalingen na te hebben gefaald nood onderhandelingen met haar belangrijkste aandeelhouder en schuldeisers om een redding te vinden.

Het bedrijf, dat 22.000 mensen in dienst heeft - 9.000 in het Verenigd Koninkrijk - "heeft zijn activiteiten met onmiddellijke ingang gestaakt", aldus de regelgever in een verklaring, en heeft momenteel 150.000 toeristen uit dat land op vakantie in het buitenland, bij gebrek aan repatriëring. het bedrijf is er niet in geslaagd om de 200 miljoen pond (ongeveer 227 miljoen euro) die het nodig had als extra middelen te verkrijgen om zijn voortbestaan te verzekeren na een volledige dag van cruciale vergaderingen in Londen.

"Alle Thomas Cook Group boekingen, inclusief vluchten en vakanties, zijn geannuleerd", aldus de CAA in de nota.

De regering heeft ervoor gezorgd dat in de komende twee weken, van vandaag tot 6 oktober, een repatriëringsprogramma van start gaat met het oog op de terugkeer van toeristen uit dit land naar het Verenigd Koninkrijk.

"Vanwege het ongekende aantal Britse klanten die momenteel op vakantie zijn en die door de situatie zijn getroffen, heeft de IL een vloot vliegtuigen van over de hele wereld in de wacht gesleept om passagiers terug te brengen naar het Verenigd Koninkrijk", aldus de IL in de nota.

Sommige passagiers in "een klein aantal bestemmingen" moeten wellicht commerciële vluchten nemen als alternatief voor die van het programma dat door de burgerluchtvaartautoriteit wordt uitgevoerd.

Zij waarschuwt er ook voor dat het vanwege de "aanzienlijke omvang van de situatie" "onvermijdelijk" zal zijn dat zich bepaalde "storingen" zullen voordoen en dat Britse klanten in het buitenland wordt verzocht niet naar luchthavens te reizen voordat hun terugvluchten naar het Verenigd Koninkrijk is bevestigd.

"Thomas Cook's klanten in het Verenigd Koninkrijk die naar de luchthaven moeten reizen, mogen niet naar de luchthaven gaan omdat alle vluchten naar het Verenigd Koninkrijk zijn geannuleerd", waarschuwde de CAA.

De Britse minister van Vervoer, Grant Shapps, kondigde van zijn kant aan dat de Executive en de CAA "tientallen" chartervluchten zullen hebben om de betrokken klanten gratis naar huis te brengen.

De kop, die de ineenstorting van de exploitant als "zeer droevig nieuws voor werknemers en toeristen" beschouwde, zei dat de Uitvoerende macht ook de huisvestingskosten van klanten die van vakantiepakketten genieten zal dekken.

"Maar de taak is enorm, dit is de grootste repatriëringsoperatie in de Britse geschiedenis (sinds de Tweede Wereldoorlog)," zei Shapps, die ook waarschuwde dat er "problemen en vertragingen zullen zijn.

Thomas Cook, die actief is in 16 landen, heeft 105 vliegtuigen en is eigenaar van 200 hotels en resorts onder haar merknaam, volgens haar website, had gepland om deze week een reddingspakket te verzegelen met het Chinese conglomeraat Fosun, geschat op 900 miljoen pond (1.023 miljoen euro).

Het werd echter vertraagd door de eis van banken - zoals RBS en Lloyds - om nieuwe reserves te hebben voor de winter, wat de onderneming niet heeft kunnen bereiken.