Rendementsbelasting buitenlanders

09 mei 2016 Redactie 223

rendementsbelastingIBIZA - De Spaanse fiscus is, gebruik makend van je NIE nummer, op zoek naar buitenlandse huiseigenaren in Spanje. Het doel is de incasso van de zogenaamde rendementsbelasting.

De meeste huiseigenaren in Spanje en dus ook op Ibiza zijn wel bekend met de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals Impuestos de Bienes de Inmuebles (IBI), recogida de residuos sólidos (vuilnis) en alcantarillado (riolering). Vaak via een automatische afschrijving dus dat zit wel goed. Wat echter vaak niet goed gaat is dat veel huiseigenaren niet weten dat zij ook verplicht zijn de zogeheten "rendementsbelasting" te betalen. De naam is misleidend, het gaat hier namelijk om belastingen die ook betaald moeten worden als je je huis niet verhuurt en er geenszins rendement uithaalt. Echt iedereen die voor de Spaanse belastingdienst "no residente fiscal" is, moet aangifte doen van zijn huis én belasting betalen.

En de Spaanse fiscus stuurt je daarover geen brief. Nee jijzelf of je gestor moet zelf actie ondernemen. "Dat wist ik niet" is geen argument voor de hacienda en op deze manier hebben alle velen een aanslag gekregen met terugwerkende kracht (tot maximaal vier jaar) met de bijbehorende opslagen voor te late betaling.

Je NIE nummer (número de identificación de extranjeros) dat bij de aankoop van uw huis door je makelaar, de notaris of gestor bij de belastingdienst is aangemeld, vormt de basis voor de zoektocht van het gevreesde Hacienda (Spaanse belastingdienst). Het goede nieuws is dat je op basis van de Spaanse aangifte, het huis in Nederland of België gewoon kunt aangeven, maar er niet over wordt belast, omdat je deze belasting reeds in Spanje hebt gedaan. Per saldo is dat in de meeste gevallen veel voordeliger.

rendementsbelasting