Rijke toerist vervuilt klimaat Ibiza

20 augustus 2021 Redactie 936
Rijke toerist vervuilt klimaat Ibiza

Vervuilen de toeristen op Ibiza het eiland? De leden van Extinction Rebellion denken van wel en hebben dan ook protestacties uitgevoerd in de haven van Ibiza om de klimaatimpact van de ‘rijke toerist’ aan de kaak te stellen. Zij beweren dat deze toeristen ‘supervernietigers’ van de planeet zijn.

 

De ‘rijke toerist’ wordt door de leden gezien als de ‘rijken en machtigen’ die door hun overmatige consumptie, hun privéjets en megajachten, bijna 50 procent van de wereldwijde broeikasgassen uitstoten.

‘Diegene die het meeste uitstoten, zijn diegene die het minst lijden onder de gevolgen van hun levensstijl, terwijl degenen die het minst schuld hebben voor de opwarming van de aarde degenen zijn die al de gevolgen ervan ondervinden’ klaagden ze. Dit is oneerlijk en beschrijven ze als ‘klimaatonrechtvaardigheid’.

 

Wetenschappers verzekeren dat deze levensstijl deze situatie veroorzaakt en hieruit vreselijke scenario’s ontstaan als de uitstoot niet drastisch wordt verminderd.
 

2050 zou het limietjaar zijn om nul uitstoot te kunnen bereiken, wat betekend dat de uitstoot met 50% zal moeten worden verminderd. Dit kan alleen als de levensstijl drastisch zal worden aangepast, aangezien oneindig verbruik onmogelijk is zonder gevolgen.

Met de demonstratie willen ze de bevolking en toeristen van Ibiza aanmoedigen om zich er bewust van te laten worden dat vermindering van de CO2- uitstoot noodzakelijk is om een ramp te voorkomen.

 

Met betrekking tot Ibiza zou dit betekenen een mogelijke stijging van de zee, tekort aan voedstel als de levensstijl niet veranderd. Bedenk hierbij dat er dit jaar ongeveer 11.000 privéjets door Ibiza zullen vliegen. Deze vliegtuigen stoten tien keer meer uit dan commerciële vliegtuigen’, stellen ze.