Rioja voor het eerst de beste wijn ter wereld

26 november 2013 Redactie 284

bodega-riojaHet wijntijdschrift Wine Spectator heeft voor het eerst een Rioja gekozen als beste wijn. De keuze van het blad viel op de Cune Gran Reserva uit 2004.

De Cune Gran Reserva is in de winkel te koop voor ongeveer 30 euro en is al sinds 1920 verkrijgbaar. Voor de wijn de distributie ingaat ligt deze al drie jaar te rijpen op het (eikenhouten)vat en rijpt dan vervolgens verder in de fles voor een periode van maximaal zes jaar.

Rioja is een wijn die geproduceerd wordt in de gelijknamige regio in Spanje. La Rioja, het meest prestigieuze wijngebied van Spanje, ligt aan de oevers van de rivier de Ebro. Er bestaan zowel rode- witte-, als rosé-Rioja's die alle drie onder een Denominación de Origen-regulering vallen. Volgens deze regulering mogen de voor de wijn gebruikte druiven ook uit Navarra en uit het zuiden van het Baskenland komen. Jonge wijn krijgt de vermelding cosecha, bij gerijpte wijnen vind je het woord crianza of reserva op het etiket.

Het blad Wine Spectator presenteerde voor de 25e keer een top 100. Voor deze editie heeft de redactie van het blad maar liefst 20.000 wijnen uit 13 landen buiten de VS en 4 staten binnen de VS onder de loep genomen. Het zal een flinke kater geweest zijn.