Roemeense vrouw slachtoffer van mensenhandel op Ibiza

10 november 2019 Redactie 1093
Roemeense vrouw slachtoffer van mensenhandel op Ibiza

Agenten van de nationale politie op Ibiza hebben een slachtoffer van mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting van Roemeense nationaliteit vrijgelaten. De gebeurtenissen vonden plaats op 13 oktober, toen de Roemeense politie op Ibiza een telefoontje kreeg van de Roemeense burger die om hulp vroeg.

In het telefoontje meldde ze dat ze op Ibiza was, vlakbij een cafetaria aan de Paseo Vara de Rey, en dat ze het slachtoffer was van mensenhandel. Ze legde uit dat ze de Spaanse taal niet kende en dat ze niet kon communiceren met de lokale autoriteiten en daarom had ze Roemenië gebeld. In het communiqué meldt ze dat ze seksueel werd uitgebuit en aangevallen door een Roemeense burger die gewoonlijk op het eiland Ibiza woont.

Via het Attaché Office van de Roemeense ambassade werden de feiten meegedeeld aan het Algemeen Commissariaat voor de Vreemdelingen en Grenzen, de Centrale Brigade tegen Mensenhandel, Groep VIII, met het verzoek passende maatregelen te nemen om de aangegeven feiten snel te verifiëren.

Na ontvangst van de mededeling gingen verschillende leden van de nationale politie naar de promenade van Vara de Rey, waar ze een vrouw van Roemeense nationaliteit vonden die erkende dat zij de persoon was die de politie van haar land had gebeld en om hulp van de politie had gevraagd.

De vrouw zei dat ze deze zomer een Roemeense burger had ontmoet via een sociaal netwerk en telefonisch sms'en. Ze begon een relatie met hem en hij moedigde haar aan om naar Spanje te komen om te werken.

De vrouw zei dat ze half september op Ibiza aankwam met een vlucht uit Roemenië, nadat ze eerder in Barcelona was gestopt. Na het starten van een samenlevingsrelatie, op de derde dag en na haar te hebben gedwongen verschillende verdovende middelen te consumeren, stelde de man haar aan enkele vrienden voor om hen seksueel te plezieren. "Deze persoon rekende rechtstreeks geld aan voor deze praktijk; een praktijk die ze meerdere keren moest uitvoeren, ook op straat, terwijl ze door hem in de gaten werd gehouden", zegt de politie.

"Ze werd seksueel en lichamelijk aangevallen door deze persoon, die haar onderwierp aan voortdurende bewaking, die haar niet toestond het huis alleen te verlaten en haar voortdurend onder controle te houden," voegden de agenten eraan toe.

In de politiedatabases is er een aanwijzing van verdwijning, aangezien de vrouw haar land heeft verlaten zonder iemand te informeren, omdat de daders haar dat hebben aangeraden. Dit alles heeft geleid tot de snelle activering van het Protocol voor de bescherming van slachtoffers van mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting. Het slachtoffer is binnengekomen in het daartoe opgerichte hulpcentrum.

Na het nemen van de nodige maatregelen werd de dader gelokaliseerd en gearresteerd.

Dit is een 29-jarige Roemeense burger, die zijn gewone verblijfplaats heeft op Ibiza. De gedetineerde werd beschuldigd van een vermeend misdrijf van mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting en de passende procedures werden ingeleid.