Roken mag vanaf zaterdag weer

26 november 2020 Redactie 731
Roken mag vanaf zaterdag weer

De Balearen heffen het tabaksverbod op en zullen vanaf zaterdag weer roken op straat en in elke openbare ruimte toestaan. Maar met twee voorwaarden: dat de veiligheidsafstand van twee meter wordt aangehouden en dat er tijdens het lopen op de openbare weg geen tabak wordt geconsumeerd, heeft het ministerie van Volksgezondheid bevestigd.

Op de terrassen van de bars blijft roken echter verboden, ook als de ruimte helemaal open is en aan de vereiste afstand van twee meter wordt voldaan. Het rookverbod op de openbare weg zonder uitzonderingen en in combinatie met een boete van 100 euro wegens niet-naleving, trad eind augustus in werking, midden in de tweede golf van coronavirus op de Balearen. En dat gebeurde samen met andere beperkingen.

 De redenen zijn de verbetering van de epidemiologische situatie op de Balearen. En het bewijs dat in open ruimtes en als de veiligheidsafstanden worden gehaald, het risico op overdracht van Covid-19 zeer beperkt is. In ruil daarvoor zal Public Health de controle vergroten over het rookverbod op barterrassen, waar het nog steeds volledig verboden is, en in openbare buitenruimten waar concentraties mensen zijn die worden beschouwd als een risico voor de overdracht van het virus. In deze gevallen blijft de boete van honderd euro van kracht voor iedereen die de regel overtreedt.