Rukwinden van 157 km/u blazen 40 meter hek om bij vliegveld

06 februari 2017 Lisa 239
Rukwinden van 157 km/u blazen 40 meter hek om bij vliegveld

Gisteren in de middag waren er rukwinden op Ibiza met snelheden tot wel 157 km/u en in Formentera tot wel 136 km/u. Deze rukwinden hebben ervoor gezorgd dat zo’n 40 meter van het hek bij de zuidkant van het vliegveld is omgevallen.

[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.

Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]

[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

Dit heeft ervoor gezorgd dat tijdens de heetste uren van de dag de weg naar de havens van Ibiza en La Savina was gesloten. Daarnaast belet het de doorgang naar de buitenste rand van het vliegveld die is gereserveerd voor vliegtuigen en enkele landingsbanen. De harde wind heeft geen invloed gehad op het luchtverkeer, zo meldt AENA.

In slechts 40 minuten zorgde de sterke zuidwestenwind voor het omvallen van tientallen bomen, borden en bewegwijzering. Brandweerlieden en wegwerkers moesten eropuit om takken los te snijden langs de snelwegen en wegen om verder gevaar voor omvallen te voorkomen. Bovendien regende het hard en kwam er in sommige gebieden zelfs hagel naar beneden. Twee grote dennen hebben de weg versperd tussen Sant Josep en San Antonio, nabij de kruising van Sant Agusti. Ze vielen op een huis die hierdoor is beschadigd. Verder vielen er bij de luchthaven ook bomen om.

Van een gebouw aan de Avenida Isidor 40, Macabich Vila, is een metalen plaat naar beneden gekomen door de harde wind. Deze kwam gelukkig terecht in een binnenplaats. Daarnaast is ook een deel van het dak van het sportcentrum Can Guerxo in Sant Jordi gescheurd door de wind.

Ook in Santa Eulària hebben zich tientallen incidenten voorgedaan als gevolg van de storm. De meeste door vallende bomen en takken op de weg en een aantal telefoonkabels zijn ingestort.

AEMET verwacht dat het weer vandaag hetzelfde zal zijn als gisteren maar er is voor vandaag geen regen voorspeld. Gisteren blies de wind uit het zuidwesten en westen. In de loop van de dag nemen de windsnelheden van 45 kilometer per uur geleidelijk af in kracht. Toch blijft net als gisteren code oranje actief in de kustgebieden.

[/s2If]