's Werelds eerste snelle veerboot met aardgasmotoren verbindt Ibiza met Palma en Dénia

21 maart 2021 Redactie 860
's Werelds eerste snelle veerboot met aardgasmotoren verbindt Ibiza met Palma en Dénia

'S Werelds eerste snelle veerboot met aardgasmotoren, de 'Eleanor Roosevelt' van Baleària, zal in de maand april beginnen met de route Dénia-Ibiza-Palma. Met de vorming van deze innovatieve catamaran positioneert Baleária duurzaamheid en digitalisering en een comfortabele en snelle service, in de verbindingen tussen de Balearen en de Valenciaanse Gemeenschap.

Het bedrijf heeft 90 miljoen euro geïnvesteerd in deze snelle veerboot met een capaciteit van 1.200 passagiers en 450 auto's.

20 jaar geleden hebben ze een revolutie teweeggebracht op de route Dénia-Ibiza-Palma door hoge snelheid op te nemen en nu gaan ze nog een stap verder met een schip dat niet alleen snel is, maar ook eco-efficiënt en slim.

Bij het ontwerp van de boot hebben comfort en veiligheid de boventoon gevoerd en is het interieur aangepast aan de huidige situatie, rekening houdend met de afstand tussen stoelen en het maken van bredere gangen en ruimtes. De nieuwe catamaran is voorzien van hoogtechnologische innovaties die beweging, trillingen en geluid aanzienlijk verminderen, wat het comfort van de passagiers tijdens de reis ten goede komt.

De technologie is ook een onderscheidend element van de diensten van deze groene en slimme boot, waaronder een gratis digitaal entertainmentplatform (series, films, games en pers), videobewaking van huisdieren via webcams en internet en WhatsApp-dekking voor sms-berichten gedurende de hele reis. De digitalisering van toegang tot de boot zal het handhaven van veiligheidsafstanden vergemakkelijken: passagiers ontvangen de instapkaart via WhatsApp, met vermelding van de toegewezen stoel.

De toegang tot het passagiersgedeelte is via een roltrap of lift en alle stoelen op de boot kunnen achterover leunen. De 'Eleanor Roosevelt' heeft verschillende cafés, evenals een foodtruck op het buitendek en een kindergedeelte. De catamaran heeft drie VIP-lounges met panoramische ramen van intelligent glas die zich aanpassen aan de lichtomstandigheden.

De boot bevindt zich in de laatste fase van de bouw en het testen van apparatuur op de Armon-scheepswerven in Gijón. Over een paar weken zal 's werelds eerste snelle veerboot op gas de Balearen bevaren en zal de zevende in de vloot van Baleària deze brandstof gebruiken die de uitstoot van vervuilende stoffen vermindert.

In 2020 stopte Baleària met het uitstoten van 37.000 ton CO2 dankzij haar gasvloot. Geschat wordt dat de Eleanor Roosevelt jaarlijks de C02-uitstoot zal verminderen, wat overeenkomt met het elimineren van meer dan 8.900 conventionele auto's of het planten van bijna 27.000 bomen. Het werkelijke brandstofverbruik en de motorefficiëntie zullen worden gecontroleerd dankzij meetapparatuur en sensoren die aan boord zijn geïnstalleerd, als onderdeel van een project dat wordt medegefinancierd door de CEF-fondsen van de Europese Commissie.