San Antonio Abad de dag van de dieren

18 januari 2019 Redactie 276
San Antonio Abad de dag van de dieren

Op 17 januari wordt overal in Spanje de dag van de dieren gevierd met de naamdag van San Antonio Abad, in het Nederlands Antonius van Egypte. Er worden speciale kerkmissen georganiseerd waar eigenaren van hun huisdieren of elk ander dier naartoe kunnen gaan om een zegen te krijgen.

 

In tegenstelling tot eerdere edities, viel de traditionale zeging niet op  vanwege de zeldzaamheid van de dieren op Ibiza. Er waren geen slangen, leguanen of  fretten die jaren geleden in de mode waren. Dit jaar waren de honden de grote hoofdrolspelers. La colla de Portmany was de gastheer dit jaar van deze dag

Hoe worden de dieren gezegend:

De priester staan aan de ingang van de kerk en zwaait met zijn wijwaterkwast enkele keren over de passerende dieren, die kunnen verschillen uit honden, katten, paarden of schapen. Zelfs de kleinste dieren zoals vogels en vissen in een kom worden niet vergeten. Zo zijn de dieren het komende jaar beschermd tegen allerlei narigheid en verzekerd van een goed en gezond leven.

De geschiedenis:

San Antonio werd in 251 geboren in Egypte. De legende beschrijft dat hij, nadat z'n beide ouders gestorven waren, z'n hele hebben en houwen verkocht, en het daarmee verdiende geld aan de armen schonk. Na wat omzwervingen kwam hij terecht in de woestijn, waar hij leefde als een kluizenaar en niets anders deed dan bidden. Ook werd hij op deze plek verschillende keren bezocht door een duivel die hem wilde verleiden met wereldse zaken. Maar Antonio ging daar niet op in. Door zijn standvastigheid kreeg hij steeds meer volgelingen die geloofden in z'n bijzondere gaven, en die van hem wilden leren. Iedereen vroeg om raad, zelfs de dieren kwamen naar hem toe. Langzaamaan vormde zich een gemeenschap van monniken, waarvoor hij later een klooster stichtte. Daarom wordt hij tot op de dag van vandaag gezien als de beschermheilige van de dieren, én grondlegger van het kloosterleven. San Antonio stierf toen hij 105 jaar oud was.