Semana Santa; winkels gesloten

16 april 2014 Redactie 283

semana-santaIBIZA - Vandaag kan iedereen aansluiten in de rijen voor de kassa's en de slagerijen want morgen én overmorgen zijn de winkels gesloten. Het is Semana Santa.

Omdat veel Ibizacenco's die niet in de horeca werkzaam zijn ook op zaterdag vrij zijn, verwachten de winkels vandaag topdrukte. Er moet namelijk worden ingeslagen tot maandag. Semana Santa is traditioneel al druk op Ibiza want veel Spaanse toeristen gebruiken de extra vrije dagen om Ibiza te bezoeken. En met de slecht weer traditie wordt dit jaar voor de tweede keer op rij gebroken; jarenlang was het slecht weer tijdens deze feestdagen maar dit jaar is het net als in 2013 prachtig weer. En dat zorgt er natuurlijk weer voor dat meer mensen Ibiza zullen bezoeken.

Semana Santa; is een bijzondere Katholieke optocht die gehouden wordt op Goedevrijdag. Semana Santa is in heel veel Spaanse steden te zien en ook op Ibiza. De optocht wordt s'avonds gehouden in D'Alt Villa van Ibiza stad en in Santa Eularia. Het is een boete-doeningsoptocht waarbij boetelingen en gelovigen opgemaakte baren met standbeelden van heiligen begeleiden- "Het lijden van Christus". Boetelingen zijn verkleed in gewaden, maskers en een puntmuts 'Capirote' zodat hun anonimiteit gewaarborgd is. De boetelingen worden begeleid door dames gekleed in het zwart, onderdeel van het kostuum is de traditionele zwarte "Mantilla"(hoofdsluier) gedrapeerd op een hoge Spaansekam de "Peineta". De kanten gehandschoende handen hebben een rozenkrans erin gevlochten en dames dragen een kaars. Meestal wordt de processie aangevuld met muzikanten uit een lokaal muziekkorps.