Siësta op Ibiza

15 juli 2012 Redactie 821

siestaWie op Ibiza tussen 14.00 en 17.00 dingen wil ondernemen, maakt grote kans voor een gesloten deur te staan. De reden: siësta.

Lekker toch, even een uurtje of iets slapen tussen de middag. De siësta wordt door veel Ibicencos nog steeds als uitermate belangrijk gezien terwijl er uiteraard ook inwoners van het eiland zijn die de siësta ouderwets vinden en liever zouden zien verdwijnen. Een siësta wordt door omschreven als een middagdutje, meestal na de lunch met een volle maag, wanneer de zon het warmst is. De siësta is echter in de praktijk ook de naam die men geeft aan het niet actief zijn tussen 14.00 en 17.00 uur ’s middags.

In vroeger tijden werd natuurlijk voornamelijk op het land gewerkt om de kost te verdienen en wie op Ibiza woont, weet uit ervaring dat zeker in de zomer het werken onder de hete zon bijna niet te doen is. Precies in de periode dat het zo warm is werd er gegeten door de landbouwers en daarna werd er gerust of geslapen tot de zon haar grootste kracht was verloren.

De siësta kent haar oorsprong uit het islam en er wordt ook over geschreven in de Koran, maar het woord siësta is Spaans, afkomstig van het Latijnse "Hora Sexto" wat "het zesde uur" betekent. Siesta betekent 's middags rust ". Dus hoewel Spanje vaak beschouwd als de uitvinder van de 'siësta', ligt de echte oorsprong veel verder terug in de geschiedenis binnen de islam. Ook de Romeinen hadden regelmatig siësta, die werd beschouwd als een fysieke noodzaak om productief de lange werkdag door te komen.

Tijdens de siësta is er op Ibiza veel gesloten: winkels, musea, bibliotheken… Het is een feit dat even drie kwartier of een uurtje je ogen sluiten en een dutje doen goed is voor je gezondheid; dat is wetenschappelijk bewezen. Toch krijgt de siësta steeds meer weerstand.

Door Europese regelgevingen is de siësta onder druk komen te staan aangezien en wordt er ook door veel mensen, met name ondernemers, gepleit voor een afschaffing of versoepeling van de siësta. Veel bedrijven willen niet meer open zijn van ’s morgens vroeg tot 21.00 uur met een siësta van drie uur als onderbreking. Daarnaast zijn er ook steeds meer Ibicencos die liever van 9.00 uur tot 17.00 uur willen werken zodat ze zelf de kinderen van school kunnen halen en de rest van de dag nog op een andere manier dan werken kunnen benutten.

Ondanks het feit dat onderzoeken aantonen dat de siësta gezond is en goed is voor het lichaam en de geest wordt de siësta ook vaak gezien als boosdoener voor stress en tijdgebrek aangezien de middag vaak wordt gebruikt voor het heen en weer rijden naar huis, te eten en een kort dutje te houden en ater die avond laat thuis komen. Slecht dus voor het gezinsleven.

Hoe dan ook, voorlopig gaat men er niet vanuit dat de siësta zomaar uit de Spaanse samenleving zal verdwijnen en laten we eerlijk zijn, als Nederlander/Belg in Spanje is net toch heerlijk om even de ogen te sluiten en even niets te doen. Zouden we datzelfde in Nederland of België doen dan worden we waarschijnlijk als lui gezien.

[caption id="attachment_1305" align="aligncenter" width="400"]Siesta Siësta, niet altijd even gezond![/caption]