Slangenplaag in Santa Eularia

08 augustus 2016 Redactie 233

slangenvallen_eurlariaSANTA EULARIA - De hoeveelheid hoefijzerslangen stijgt met rasse schreden. Enkele overheidsinstanties spreken zelfs al over een plaag. Ook in de gemeente Santa Eularia kruipen de reptielen daar waar je ze niet zien wilt. Voor de gemeente werd het tijd om in actie te komen en dat doen ze dan ook nu.

[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.
Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]
[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

De stad Santa Eulària is een campagne gestart die ten doel heeft de vermenigvuldiging van de slangen op het eiland af te remmen. Hiervoor is een budget beschikbaar gesteld van 6.000 waarvoor onder andere 200 slangenvallen ter beschikking komen. De vallen zijn voor slechts 15 euro te koop bij Coöperatie Santa Eulària, inclusief een levende muis. De muis dient als lokaas voor de slangen en de eigenaar is bij koop verplicht de muis te voeden en te vervangen als deze dood gaat. Losse muizen kosten twee euro per stuk.

Als er een slang in de val wordt aangetroffen moet de eigenaar van de val het COFIB informeren die hem dan op komen halen. De slang zal dan onderzocht worden.

De slangen zijn het meest actief in het voorjaar. Bij hele warme dagen gaan de reptielen op non-actief en pas in de herfst ontwaken ze weer echt. Pas dan zal er echt ervaren worden hoe groot de plaag is.

De Consell d'Eivissa wil voor het publiek op haar website www.conselldeivissa.es geografisch in beeld brengen waar er slangen gevangen of gevonden worden. Ook gaat de website het publiek informeren welke slangen er worden aangetroffen en hoe je moet handelen als je oog in oog staat met een slang.

Omdat een sargantana een belangrijke voedselbron van de slang is en omdat deze hagedis alleen maar op de Balearen voorkomt op de hele wereld is het zeer belangrijk dat er een einde komt aan de plaag. Of dat op deze manier zo werkt is nog maar de vraag, want de tuincentrums importeren tot op de dag van vandaag nog steeds olijfbomen uit Egypte. En dat is nou precies hoe de slangen, die van nature niet op Ibiza voorkomen, het eiland op zijn gekomen.
[/s2If]