Slecht seizoen bars haven

07 oktober 2014 Redactie 249

bar-m-binnenIBIZA - "Ik heb sinds 1990 niet meer zo'n slechte zomer gedraaid'. Woorden van Mariano, manager van een bar in Port Vila. En Mariano is geen geval op zich. De zomer was slecht voor bars aan de oude haven van Ibiza.

Sommige eigenaren spreken over een omzetdaling van 35 tot 40 procent, een daling die de trend van de laatste vijf jaar volgt. Een groot deel van de daling is volgens de bareigenaren te wijten aan de toename van het aantal beachclubs op het eiland. Veel toeristen bezoeken de beachclubs in de avonduren en komen dan niet meer naar de stad. Met een scheve blik wordt er gekeken naar het gebied Playa den Bossa en dan met name naar het in 2011 geopende Ushuaïa. Deze beachclub is een ramp voor de bars in de haven van de stad. De mensen die eerder tot 23:00 of later in de stad verbleven voordat ze op stap gingen, die blijven nu weg.

Maar ook de controles maken het er niet makkelijker op want in de stad wordt er kritisch op toegezien dat de bareigenaren zich aan de geluidsnormen en sluitingstijden houden. En op Playa Den Bossa, waar slechts twee patrouillewagens toezicht moeten houden, is daarvan amper sprake. Tot zeker vier uur in de nacht wordt er harde muziek gedraaid bij veel zaken waardoor er een oneerlijke concurrentie is ontstaan.

De ondernemers in de haven kijken nu reikhalzend uit naar de renovatie van het gebied de komende winter. Als dit klaar is dan zal het lelijke en oude imago van de oude haven een stuk verbeteren en zullen de klanten wellicht terugkeren.