Sobrassada d'Eivissa nu een merk

16 februari 2015 Redactie 259

Sobrassada d'EivissaIBIZA - Erkenning voor de Sobrassada d'Eivissa, want dit is voortaan een officieel merk. Er zijn een aantal kwaliteit parameters opgesteld voor de worst het merk mag dragen.

Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij van de Consell d'Eivissa heeft, in samenwerking met de Vereniging van Slagers en Charcuteros van PIMEEF, een standaard ontwikkeld voor het gebruik van het collectieve merk 'Sobrassada d'Eivissa'. Voor de pittige worst dit merk mag dragen moet er worden voldaan aan bepaalde eisen met betrekking tot de kenmerken van het gebruikte varken, de ingrediënten en de voorwaarden van bereiding.

Ten aanzien van het varken gebruikt voor dit traditionele product uit de keuken van Ibiza: het moet ouder zijn dan acht maanden op het moment van slacht voor het maken van de worst tenminste 130 kilogram wegen. Het beest moet zijn opgegroeid op het eiland gedurende tenminste vijf maanden. Het voer van het dier dient te zijn samengesteld uit granen, sint bonen, peulvruchten en mengvoeders.

Sobrassada bestaat uit minder dan 65% vet. De ingrediënten voor het maken sobrassada zijn mager varkensvlees, bacon, spek, paprikapoeder en zout. Er mag eventueel ook wat witte of zwarte peper en cayennepeper worden toegevoegd aan het recept. De worst moet zijn bereid binnen 72 uur na het slachten van het varken en bestaat uit gehakt vlees wat met een dikte van vijf tot acht millimeter uit de gehaktmolen komt. Na het mengen van de ingrediënten wordt de samenstelling in natuurlijke darmen geperst waarin het kan vergisten, uitharden en rijpen.

De PIMEEF en de Consell Insular d'Eivissa zal een register aanleggen van boeren en verwerkers van de echte Sobrassada d'Eivissa, die dus moeten voldoen aan de voorwaarden om het product de etikettering te laten dragen.