Spaanse prinses houdt zich van de domme

08 februari 2014 Redactie 268

cristina-zaterdagVoor het eerst in de geschiedenis van Spanje moet een lid van de Spaanse koninklijke familie een verklaring moeten afleggen voor de rechter als verdachte. De jongste dochter van de koning, prinses Cristina wordt verdacht van het witwassen van geld en belastingfraude.

Een groot gedeelte van het door haar man weggesluisde publieke geld ging via een bedrijf waarvan de prinses voor 50 procent mede-eigenaar was. Reden genoeg voor de rechtbank in Mallorca om de prinses aan de tan te voelen over deze zaak, die momenteel heel Spanje aan de buis gekluisterd houdt. De rechter kwam tot het verzoek tot verhoor van Cristina na een omvangrijk onderzoek in de persoonlijke administratie van de prinses Iñaki Urdangarín. Veel persoonlijke uitgaven werden gedaan van het geld dat uit het bedrijf Aizoon afkomstig was.

En wat te verwachten was gebeurde bij de rechtbank vanmorgen want op zeker 95 procent van de vragen antwoordde de prinses met 'ik weet het niet', 'ik was er niet van op de hoogte' of 'ik vertrouwde op mijn man'. Prinses Cristina probeert zich los te koppelen van alles wat er rond de bedrijven Nóos en Aizoon gebeurde. 'Ik beperkte me tot dat te tekenen wat mijn man me vroeg', zegt ze over contracten van het bedrijf Aizoon, waaronder ook haar handtekening prijkt. Ook ontkende ze te weten dat het huishoudelijk personeel dat voor haar werkte gecontracteerd was via Aizoon. Zo probeert ze natuurlijk wel heel gemakkelijk onder de beschuldigingen uit te komen.

De prinses kwam vanmorgen net voor tien uur aan bij de rechtbank. Rustig en glimlachend. Dezelfde ochtend was ze vanuit Barcelona met haar man naar Palma gereisd om met een team gespecialiseerde advocaten de zaak voor te bereiden. De hele voorgaande week was gespeculeerd over hoe de prinses bij de rechtbank aan zou komen, via een achteringang, met een auto of te voet. Binnen de rechtbank zou ze eveneens rustig alle vragen hebben beantwoord