Spaanse rente op nieuw record

24 juli 2012 Redactie 251

euro-spanjeDe rente die Spanje betaalt op tienjarige staatsleningen, heeft een nieuwe recordhoogte bereikt. Door toenemende zorgen over de financiële stabiliteit van Spanje is de rente gestegen tot 7,55 procent.

Onhoudbaar vanaf 7 procent

Economen beschouwen een rente van 7 procent als onhoudbaar. Investeerders betwijfelen of het Spanje gaat lukken om de zeer zwakke bankensector en de autonome regio’s overeind te houden. Gevreesd wordt dat Spanje op korte termijn al weer opnieuw hulp moet vragen aan Europa.

Vrijdag vroeg de regio Valencia als eerste de centrale overheid om financiële steun. De regio zegt niet meer over genoeg middelen te beschikken om aan lopende verplichtingen te kunnen voldoen. Om welk bedrag het gaat, is nog niet duidelijk. Er wordt gesproken over een voorlopig bedrag van 200 miljoen euro.

Bedrag
Spaanse media wisten zondag te melden dat na Valencia ook de zuidelijke regio Murcia een beroep moet doen op de centrale overheid. Het zou gaan om een bedrag van 200 tot 300 miljoen euro, dat moet komen uit een fonds van 18 miljard euro. Murcia heeft echter tot op vandaag nog geen officiële aanvraag ingediend.

De Spaanse regio’s hebben tot 31 december om te beslissen of ze een beroep doen op het fonds. Spanje krijgt deze maand al 30 miljard euro uit het Europees noodfonds ESM om banken te redden. De Europese noodhulp kan oplopen tot zo'n 100 miljard euro. Veel economen vrezen echter dat het uiteindelijke bedrag wat Spanje aan steun nodig heeft om overeind te kunnen blijven vele malen hoger zal zijn.