Spanjaarden: adios Facebook

12 juli 2012 Redactie 250

Facebook verliest haar gebruikers uit Spanje in een rap tempo. Volgens de laatste gegevens van Socialbakers heeft het sociale netwerk Facebook in Spanje tussen februari en juni maar liefst twee miljoen gebruikers verloren. In februari maakten nog 18 miljoen Spanjaarden gebruik van Facebook en daarvan bleven er nog 16 miljoen over eind juni.

Als een van de redenen wordt genoemd dat de gebruikers genoeg hebben van Facebook en over stappen naar andere frissere netwerken als Tuenti, Google+ of Twitter. Een andere oorzaak kan zijn dat het nieuwe van Facebook er inmiddels een beetje van af is. Ook zal de economische crisis een rol spelen want het permanent online zijn kost natuurlijk toch gewoon geld, al is een lidmaatschap van Facebook gratis.

Op Ibiza ligt het gebruik van Facebook gemiddeld erg hoog, wat is te danken aan de vele jeugd die het eiland, zeker in de zomermaanden, bezoeken en Facebook als een goed middel zien om met elkaar in contact te blijven, of om contact met elkaar te zoeken. Ook de grote clubs maken gretig gebruik van Facebook, wat automatisch weer veel traffic aantrekt.

Toch denkt Socialbakers niet dat Facebook wakker ligt van deze aantallen aangezien het sociale netwerk zelf al eerder aankondigde de magische grens van 900 miljoen gebruikers wereldwijd heeft gepasseerd. Dat is een stijging van 33% ten opzichte van 31 maart 2011. Dagelijks maken er wereldwijd zo’n 526 miljoen mensen gebruik van Facebook, 41% meer ten opzichte van vorig jaar.

Onbekend is natuurlijk hoeveel echte profielen er daadwerkelijk bestaan op Facebook. Want in de cijfers die het bedrijf prijsgeeft worden fake- en dubbele profielen gretig meegeteld. Want slecht nieuws brengen, daar heeft de social media gigant een broertje dood aan, zeker nu het bedrijf sinds half mei in Amerika een beursgenoteerde onderneming is.

Het aandeel Facebook is sinds de introductie van $ 38.- gezakt naar iets meer dan $ 30.-