19.3 C
Ibiza Town

Spanje gaat 102 miljard bezuinigen

Moet lezen

Spanje gaat nog meer bezuinigenSpanje heeft grote moeite om de overheidsfinanciën in evenwicht te brengen en wil maatregelen doorvoeren die de komende twee jaar iets meer dan 102 miljard euro moeten opleveren, zo blijkt uit de ontwerpbegroting die het land heeft voorbereid voor de partners binnen de eurozone.

De besparingen behelzen het pakket uit juli van 65 miljard euro aan belastingmaatregelen en bezuinigingen en een extra 35 miljard euro uit een verhoging van de omzetbelasting. Ook de publieke sector, de autonome regio’s, de zorgsector en het onderwijs moeten bijdragen.

In juli stemde Brussel in met wat extra tijd voor Spanje om het overheidstekort in overeenstemming te brengen met de EU-normen. Maar in ruil daarvoor moest Madrid met een aangepaste begroting naar Europa komen om de doelstellingen te halen.

Volgend jaar zou het Spaanse overheidstekort moeten dalen tot 4,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en in 2014 tot 2,8 procent. Het tekort is dan gedaald tot onder de EU-limiet van 3 procent.

spaanse-munt

Van de BNR site haalden we het volgende artikel:

Een muntunie zonder Italië of Spanje bestaat niet, dan is het gewoon gedaan met de euro. Dit zei Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit.

“Spanje en Italië zijn niet alleen too big to fail, maar ook too big to save. Als die gaan, dan houdt het project op.” Jacobs reageerde hiermee op de vraag van oud-politicus Arend Jan Boekestijn of er een plan B is, mochten de twee Zuid-Europese landen het niet redden.

Mario Draghi
Tijdens de langverwachte persconferentie die de president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi gisteren hield, zinspeelde hij op het bieden van financiële steun aan Spanje. Hiervoor moet Spanje wel aan strikte voorwaarden voldoen, die moeten leiden tot structurele hervormingen en het op orde brengen van de economie.

Die steun heeft Spanje tot op heden niet zelf gevraagd. Volgens historicus Boekestijn ligt het Franco-verleden van Spanje hieraan ten grondslag: de hele post-Franco-orde waarin ze nu leven is gebaseerd op de autonomie van de regio. Vijftig procent van de Spaanse begroting wordt door de regio uitgegeven. “Europa vraagt (in ruil voor steun, red.) aan Spanje om te bezuinigen. Constitutioneel is dat voor Rajoy hartstikke moeilijk, omdat hij maar over 50 procent gaat”, aldus Boekestijn. “Europa vraagt iets aan Spanje wat het land om historische, politieke en historische redenen niet zomaar kan geven.”

Perverse relatie
Zowel Boekestijn als Jacobs denkt dat steun in ruil voor hervormingen de enige mogelijkheid is om Spanjee boven water te houden, “maar als je je verdiept in de Spaanse geschiedenis dan kun je je echt afvragen of conditionaliteiten daar echt gaan werken (…) de Spaanse economie is zo fragiel vanwege de bijna perverse relatie tussen de regio en het centrum”, aldus Boekestijn.

“De instituties zijn niet perfect, dat wisten we toen we begonnen aan de euro en dat is de prijs die we betalen voor een muntunie met democratieën die misschien niet zo efficiënt en doeltreffend werken als de onze”, reageert Jacobs. “Bovendien”, zegt de hoogleraar economie, “moeten we meer empathie tonen voor de ongelofelijk moeilijke situatie waarin de zuidelijke landen zich bevinden”.

102 miljard
Vrijdagavond werd bekend dat Spanje 102 miljard euro wil bezuinigen. Dit blijkt uit de ontwerpbegroting die het land heeft voorbereid voor de partners in de eurozone.

In juli stemde Brussel in met extra tijd voor Spanje om het overheidstekort in overeenstemming te brengen met de EU-normen. Maar in ruil daarvoor moest Madrid met een aangepaste begroting komen om de doelstellingen te halen.

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel