Spanje in "lockdown"

15 maart 2020 Redactie 2386
Spanje in

De alarmtoestand is uitgeroepen in Spanje en dus ook in Ibiza , het land ligt stil en iedereen moet binnen blijven om het corona virus tegen te houden . Er zijn bewegingsbeperkingen ingesteld.

Waarom is de alarmtoestand geïmplementeerd?

Om het coronavirus te overwinnen is de alarmtoestand uitgeroepen in spanje . Volgens artikel 116.2 van de Spaanse grondwet kan de alarmtoestand worden uitgeroepen "op het hele of een deel van het nationale grondgebied, wanneer er gezondheidscrises zijn waarbij de normaliteit ernstig wordt gewijzigd". de alarmtoestand is uitgeroepen voor het gehele land , dus ook in Ibiza. Voor nu voor een periode van 15 dagen.

In  geval van een alarmtoestand zoals nu van kracht is gaan alle bestuurlijke verantwoordelijkheden naar madrid, in dit geval naar de minister van binnelandse zaken Fernando Grande-Marlaska , dit betekent dat alle veiligheidsdiensten onder bevel van Madrid vallen , dat geldt ook voor lokale politiediensten. In die hoedanigheid mogen er nu boetes worden uitgeschreven als men zich niet houdt aan de maatregelen die zijn voorgeschreven.

Wat zijn de bewegingsbeperkingen?

Tijdens de alarmtoestand mogen burgers en voertuigen alleen op de openbare weg en straten reizen voor de volgende activiteiten:

- De aankoop van voedingsmiddelen, geneesmiddelen en essentiële artikelen.

- Naar gezondheidscentra gaan.

- Om te gaan werken of arbeidsbemiddelingsdiensten te verlenen.

- Om terug te keren naar uw gewone verblijfplaats.

- Om senioren, minderjarigen, afhankelijke personen, gehandicapten of mensen die bijzonder kwetsbaar zijn te helpen en te verzorgen.

- In geval van overmacht of noodzaak.

- Elke andere activiteit die naar haar aard gerechtvaardigd is.

- Voertuigen kunnen de weg op gaan voor een van de bovengenoemde activiteiten, maar - ook om te tanken bij benzinestations.

Zoals gisteren al gemeld zijn commerciële activiteiten sterk beperkt zoals bijvoorbeeld  restaurants en recreatiecentra

Alle gebouwen en inrichtingen die publieksgerichte activiteiten uitoefenen, zijn gesloten, met uitzondering van de distributie van levensmiddelen en essentiële producten.

Cafés en restaurants zijn gesloten, maar ze kunnen wel eten bezorgen bij mensen thuis.

Openbare shows zoals bioscopen en theaters zijn gesloten, evenals sportevenementen, musea, enz.

bron: el pais