Spanje is op weg wietland van Europa te worden

16 oktober 2013 Redactie 284

wietkwekerijSpanje is al een belangrijke exporteur van tuinbouwproducten maar wordt ook steeds belangrijker als producent van wiet. Als we kijken naar de landelijke politiecijfers dan zien we dat in Spanje de wietproductie dit jaar op een record afstevent.

Alleen al tussen 20 augustus en 20 september dit jaar zijn in Spanje 90 professionele wietplantages ontmanteld waarbij vele tienduizenden planten zijn vernietigd. Dagelijks rolt de politie twee of drie plantages op. De verdachten die daarbij zijn opgepakt zijn vooral van Spaanse, Nederlandse, Marokkaanse en Chinese nationaliteit.

Volgens de Spaanse media hangt de opkomst van de Spaanse wietteelt samen met de verharding van de wiethandel in Nederland die vanaf 2006 harder wordt aangepakt en daardoor criminelen in deze wereld verhaden ten opzichte van elkaar. Veel Nederlanders hebben zich daarna in Spanje op de teelt of op de verkoop van productiemiddelen toegelegd. De investeringen zitten tussen de 60.000 en 100.000 per plantage, bij soms vijf oogsten per jaar. De vraag is natuurlijk welk deel het aantal door de politie ontdekte wietplantages uitmaakt van het totaal. Provincies als Catalonië met een overvloed aan soms zeer afgelegen berg- en bosgebieden zijn ideaal voor de aanplant van wiet in de buitenlucht. Waarschijnlijk is het totaal aantal plantages veel groter. Belangrijke factor is de economische crisis waardoor loodsen, bedrijfsruimtes en woningen vooral in wat afgelegen regio's zeer goedkoop te huur zijn.

In Spanje kost een kilo geknipte wiet nu tussen de 1.000 en 1.400 euro. In Frankrijk schommelt de prijs rond de 2.000 per kilo in Nederland is dat vaak nog  een stuk hoger. Dat betekent dat de Spaanse wietprijs nu onder de kiloprijs in Nederland aan het komen is. Spaanse wiet komt dan ook steeds vaker in Nederlandse coffeeshops terecht.

Ook op Ibiza zijn er signalen van steeds groter worden velden waarop wiet verbouwd wordt. Waar vroeger slechts een paar plantjes door de hippies verbouwd werden, daar staan steeds vaker professionele kwekerijen.