Staking luchtverkeersleiders dreigt

25 mei 2016 Redactie 262

[caption id="attachment_12955" align="alignleft" width="300"]staking-vliegverkeer Afbeelding: Transavia[/caption]

PARIJS - Voor de tweede keer in twee weken tijd dreigt er een staking bij de Franse luchtverkeersleiding. Een dergelijke staking zal het vliegverkeer in Europa ernstig verstoren.

De luchtvaartorganisatie Airlines For Europe (A4E), een samenwerkingsverband van onder meer Air France-KLM, Lufthansa, IAG, Ryanair en easyJet, waarschuwde hier voor afgelopen dinsdag. De Franse luchtverkeersleiders hebben gedreigd vanaf vanavond voor 36 uur het werk neer te leggen. Dat zal volgens A4E de reisplannen van miljoenen Europeanen in de war schoppen.

De vorige staking duurde twee dagen en zorgde ervoor dat duizend vluchten moesten worden geannuleerd. Veel andere vluchten liepen vertraging op. De luchtverkeersleiders protesteren al jaren tegen plannen om de verkeersstromen in het Europese luchtruim meer centraal te gaan regelen. Iets waar luchtvaartmaatschappijen overigens al jaren op aandringen omdat het de efficiëntie fors zou verhogen.

Ook liggen de verkeersleiders overhoop met de Franse overheid over zaken die uiteenlopen van arbeidsvoorwaarden tot pensioenen. Woensdag wordt hun 43e stakingsdag sinds 2009. ''Het is onaanvaardbaar dat luchtvaartmaatschappijen en hun klanten herhaaldelijk getroffen worden door deze ongerechtvaardigde stakingen'', aldus A4E. ''Wij roepen de Europese Commissie op onmiddellijk te handelen om onze klanten te verdedigen.'' De organisatie zegt het stakingsrecht als fundamenteel recht te erkennen. ''Maar we kunnen niet nog eens de reisplannen van een miljoen mensen of meer laten verpesten door dit conflict.''

De stakingen komen op een slecht moment want op 10 juni start in het land van de stakingen het eindtoernooi van het Europees Kampioenschap voetbal.

Luchtvaartmaatschappijen die op Ibiza vliegen zullen proberen om de overlast te beperken door wanneer mogelijk over de Alpen te vliegen. Maar omdat het op deze route een stuk drukker is dan wanneer er geen stakingen zijn moeten reizigers toch rekening houden met flinke vertragingen. Geadviseerd wordt om de website van de maatschappij in de gaten te houden of kijk op www.ibiza-luchthaven.nl