Stakingen luchtverkeersleiders

17 september 2015 Redactie 236

staking-verkeersvluchtleidersMADRID - Er zijn nieuwe stakingen aangekondigd van de Spaanse luchtverkeersleiders. Dat maakte de bond voor luchtverkeersleiders bekend.

De Spaanse vakbond voor luchtverkeersleiders Usca heeft nieuwe stakingen aangekondigd uit protest tegen de sancties die collega's opgelegd kregen vanwege een wilde staking in 2010. Eén van de mensen werd zelfs ontslagen voor de actie destijds.

Het is de derde staking nadat de luchtverkeersleiders ook in juni en juli enkele dagen weigerden te werken. De voorgenomen staking in augustus werd opgeschort om geen reizigers te duperen in het Spaanse hoogseizoen.

'De USCA is van mening dat het besluit om de sancties tegen de 61 luchtverkeersleiders te handhaven onbegrijpelijk is', zo zei de vakbond in een verklaring. Het protest is gericht tegen Enaire, de autoriteit luchtverkeer die de sancties heeft opgelegd. Niet alleen moeten 61 piloten een boete betalen middels inhouding van een maandsalaris en worden ze een maand geschorst. Ook wordt geëist dat een luchtverkeersleider uit Santiago de Compostela zijn baan terugkrijgt. Hij werd naar aanleiding van dezelfde staking in 2010 ontslagen.

In 2010 vond er een wilde staking plaats die leidde tot grote chaos op de Spaanse luchthavens en uiteindelijk tot de afkondiging van de nationale alarmtoestand in Spanje door de overheid. Hierdoor konden militairen de controle over het Spaanse luchtruim overnemen.  Desondanks werden destijds ruim 600.000 reizigers gedupeerd.

De luchtverkeersleiders in Spanje hebben een stakingsaanzegging ingediend om op 26 september en 3 oktober, twee zaterdagen, telkens gedurende twaalf uur het werk neer te leggen.

De sancties zullen echter wegens gebrek aan personeel pas in 2016 worden opgelegd. Het is echter maar de vraag of dat ook echt gaat gebeuren want de luchtverkeersleiders zijn vastberaden.