Standaardbehandeling tegen deze soa helpt niet meer in alle gevallen

13 maart 2019 Redactie 813
Standaardbehandeling tegen deze soa helpt niet meer in alle gevallen

Uit onderzoek in Engeland is gebleken dat vrouwen die naar Ibiza reisden, en onbeschermd geslachtsgemeenschap  met mannen hebben gehad, veel daarvan een soa opliepen. Deze soa kon niet met de standaard behandeling behandeld worden.

De gezondheidsautoriteiten in het Engeland onderzoeken verschillende gemelde gevallen van gonorroe die zeer resistent waren tegen antibiotica. Ten minste vier mensen, die allemaal in Engeland wonen, waren betrokken bij de overdracht van de infectie na een reis naar Ibiza, of na seksueel contact met mensen die tijd doorbrachten in de populaire Spaanse toeristische bestemming.

De eerste vrouw was op vakantie naar Ibiza geweest, waar ze geslachtsgemeenschap had met meer dan één mannelijke partner, van wie er geen van hen zich heeft laten testen. De tweede vrouw had onbeschermde seks met een Britse man die "in Ibiza was geweest en banden had met hetzelfde seksuele netwerk als de eerste vrouw". Deze man testte negatief, maar artsen geloven dat hij waarschijnlijk de bron was van de infectie van de tweede vrouw, en dat "zijn eigen infectie spontaan was verdwenen".

De seksueel overdraagbare infectie (soa), die wordt veroorzaakt door bacteriën die Neisseria gonorroe of gonococcus worden genoemd, kan pijn en afscheiding in het genitale gebied, de keel en het rectum veroorzaken. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat meer dan 106 miljoen mensen het wereldwijd elk jaar aangaan. In Spanje, waren er vorig jaar meer dan 5.000 geregistreerde gevallen.

José Miguel Cisneros, voorzitter van de Spaanse Vereniging van Infectieziekten en Klinische Microbiologie, zei deze gevallen bewijzen "de noodzaak om systematisch instrumenten van moleculaire diagnose te implementeren". Als we stoppen met het blootstellen van bacteriën aan veel antibiotica, zullen ze weer gevoelig worden voor hen. Dat is het goede nieuws aan het einde van de weg," zei hij. "Maar om daar te komen is het noodzakelijk om beter te weten waar we mee te maken hebben, om het te bestrijden met het antibioticum dat het beste bij de rekening past. Het ECDC is bezorgd dat verschillende van de laatst bekende gevallen een intraveneuze behandeling met ertapenem hebben vereist, een antibioticum dat volgens José Miguel Cisneros "strategisch is en zo spaarzaam mogelijk moet worden gebruikt".