Storm teistert het eiland

20 januari 2017 Lisa 286

 

Code oranje in het weekend

Op het eiland zijn er windvlagen tot wel 74 kilometer per uur en zware regenval die tot wel 25 liter regen in verschillende delen van het eiland achterliet. Dit veroorzaakte vooral problemen voor land- en luchtvervoer.

Het weer is al een tijdje ontstuimig en zal zaterdag nog erger worden. Meteorologisch instituut Aemet verwacht windstoten tot en met 100 kilometer per uur en golven van 4 tot 7 meter.

[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.

Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]

[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

De storm van gister heeft veroorzaakt dat zo’n 80% van de routes tussen de eilanden zijn geannuleerd. 24 van de 30 verbindingen in elke richting, gepland tussen de eilanden van de vier maatschappijen die actief zijn in deze maritieme lijn zijn geannuleerd.

Het bedrijf Balearia dat alleen vaart vanuit Port-Vila, om 9.15 uur met passagiers- en vrachtschepen gemengd maakte de terugreis maar met enige vertraging.

In de middag vertrok het schip vanuit Ibiza net na 17.00 uur en keerde het om 18.30 uur terug.

De catamaran ‘Maverick’ bleef afgemeerd in de haven gedurende dag. Terwijl de ‘Formentera Direct’ nog gerepareerd wordt van schade die het opliep bij het aanmeren aan de pier van Savina op 16 januari. De verwachting is dat het schip volgende week zaterdag weer kan varen.

‘Trasmapi’ was de enige die bepaalde routes nog vaart van Ibiza om 07.30 uur en 10.00 uur. Uit Savina zeilden catarmans om 8.30 uur en 13.30 uur in twee richtingen. In de middag waren alle geplande vertrektijden geannuleerd en slechts één uitweg in elke richting om 18.00 uur.

In de richting van Ibiza en Formentera is de intensiteit van de wind het meest  tussen het traject van Port vila en Freus, op hoogte van S’Espalmador.

 

Storm en afgebroken bomen

In Ibiza stad, hebben sterke windstoten ervoor gezorgd dat vier bomen zijn afgebroken in de straat Jaume I, deze waren al beïnvloed door de wegwerken in Square Park. Ook een Tipuana en een ficus die op het centrale deel van het plein stonden hebben het niet overleefd.. De Tipuana in het centrale gebied werd beschadigd door de wind, de kerkraad en de winkeliers hebben besloten dat deze verwijderd moest worden om risico's te vermijden. De gemeenteraad merkte op dat als gevolg van renovatiewerkzaamheden, de tipuanas, die zeer ondiepe wortels hebben, onbeschermd geweest zijn bij het verwijderen van de oude bestrating. De Tipuanas, zullen worden vervangen door Ficussen zoals ook is  gebeurt met anderen die eerder zijn gevallen.

 

Aan de andere kant van het eiland moesten brandweerlieden ingrijpen wegens een kleine brand in de straat van La Sierra. Dit is al de derde brand die veroorzaakt is door vonken van losse kabels. Bij dit incident zijn er geen gewonden of doden gevallen.

 

In verschillende delen van het eiland zijn bomen omgevallen. Zoals in Puig d’en Fita, waar een naaldboom op een huis is gevallen, niet alleen het huis maar ook het terrein heeft lichte schade opgelopen.

In Sant Josep viel vroeg in de ochtend een boom om als gevolg van de harde wind op de Camí de sa Capelleta. Gemeentelijke bestuurders moesten eraan te pas komen met een kettingzaag. In Cala de Bou waren er kleine overstromingen in de straten en op de rotondes.

[/s2If]