Stranden de dupe

09 januari 2015 Redactie 246

es-cavalet-toegangIBIZA - De statistisch goede cijfers die betrekking hebben op het toerisme is een goed geluid voor Ibiza. Maar de enorme toestroom heeft ook een keerzijde. Voor de stranden bijvoorbeeld.

Er ontstaan op Ibiza in het zomerseizoen situaties die levensgevaarlijk zijn. Bepaalde stranden zijn voor de toeristen al amper bereikbaar, maar als er hulpdiensten naar de stranden moeten in geval van calamiteiten, dan kunnen er enorme rampen ontstaan. De, vaak verkeerd geparkeerd, auto's nemen zoveel van de weg in beslag dat een brandweerwagen of een ambulance onmogelijk kan passeren. Een situatie die zich steeds vaker voordoet, met als bekendste voorbeeld de toegangsweg naar Es Cavallet. Maar ook de toegangswegen naar Cala d'Hort, Cala Salada os'Aigua Blanca zijn slecht bereikbaar als het toeristenseizoen is begonnen. Mensen komen in noodgevallen als ratten in de val. Een voorbeeld van zo'n situatie is de bosbrand die zich in augustus 2010 voordeed bij het strand van Benirràs. Er moesten toen 1.500 mensen via het water geëvacueerd worden, vaak met kleine bootjes van behulpzame particulieren.

In plaatsen als Cala Salada is het risico nog groter want dit is een gebied waar weinig tot geen telefoon dekking is. Hulpdiensten kunnen dan niet gewaarschuwd worden mocht dat nodig zijn.

Ondernemers in Cala d'Hort hebben besloten om een particuliere dienst in te huren om het parkeren van auto's te regulieren.

Het bedrijf Ibifor zal ook de toegangswegen tot Es Cavallet gaan bewaken en wanneer de parkeerplaatsen vol zijn zal het publiek wat er heen wil met de auto, geweigerd worden. Speciaal hiervoor komt er een nieuwe rotonde die het terugkeren van bestuurders zal vergemakkelijken.