Surfer uit Formentera tweede in windsurf RS:X windsurf klasse

25 november 2020 Redactie 269
Surfer uit Formentera tweede in windsurf RS:X windsurf klasse

Mateo Sanz begon gisteren aan het Europees Kampioenschap van de RS: X-klasse, dat wordt gehouden in Vilamoura, Portugal. De surfer uit  Formentera, die surft onder de Zwitserse vlag, is tweede geworden in het algemeen klassement na een uitstekende prestatie in de eerste drie tests die de eerste dag vormden.

De RS:X is de surfplank  die door de ISAF geselecteerd werd om de Mistral klasse te vervangen voor de Olympische spelen van 2008 en is tot op heden onderdeel van het olympische programma.

Een RS:X omvat een plank met zwaard en een zeil van vaste afmetingen. De RS:X is een compromis tussen traditionele zeilplanken en Formula planken. De vorm en het ontwerp van het RS:X zeil is gebaseerd op dat van de Neil Pryde formula windsurfing RS4.

Ibiza en Formentera hebben een paar hele goede surfers en je kan ze regelmatig in de winter bezig zien als de wind hard waait in Formentera , maar ook bij de uitgang van de baai van San Antonio zie je ze vaak spectaculair de golven bedwingen. Het is dan ook niet vreemd dat in dezelfde ranglijst Sergi Escandell en Joan Carles Cardona, eveneens van Formentera, respectievelijk de vijftiende en zesentwintigste positie innemen.