Thermometers op straat overdrijven op Ibiza

06 augustus 2018 Redactie 1090
Thermometers op straat overdrijven op Ibiza

Ja we get it. Het is bloedheet en je hebt het warm. Je zweet liters per dag en het zwembad koelt niet af. Ja, het leven is zwaar.  Oke oke, met temperaturen rond de 35 graden mag je af en toe ook wel lekker op z’n Nederlands klagen. Maar je moet ook niet overdrijven.  Laat dat maar aan de thermometers op straat over.

We zien regelmatig foto’s voorbij komen van toeristen voor zo’n thermometer die extreem hoge temperaturen aangeven, die soms wel oplopen tot 50 of meer graden Celsius. Dit terwijl de weerdiensten in Spanje zeggen dat de maximale temperaturen in Spanje niet hoger zijn dan 43 graden. 

Elke zomer gebeurt hetzelfde, de thermometers op straat die in Ibiza (en door heel Spanje) staan laten zien dat het 48, 49 of zelfs 52 graden is. Dat zijn temperaturen die niet normaal zijn voor Spanje en ook niet voorkomen. Sterker nog, de hoogste temperatuur ooit gemeten in Spanje was afgelopen zomer met 47,3 graden in de provincie Córdoba terwijl het oude record werd gevestigd in 1994 in Murcia met 47,2 graden. Desondanks geven de thermometers op straat deze hoge temperaturen aan, maar dit is dus zeker niet realistisch.

Sensoren

De Spaanse weerdienst AEMET, is de enige officiële instantie die in Spanje de temperatuur mag registreren. Bij het vaststellen van de temperatuur gaat het hier alleen om de warmte van de lucht. De thermometers op straat daarentegen worden beïnvloed door veel meer andere factoren, zoals de zon en hoe de sensoren de registratie meten. Daarbij tellen ook andere factoren mee, zoals de warmte van het asfalt op straat, bomen, struiken, gebouwen, etc.

Dus, voordat je weer gaat klagen, raadpleeg dan eerst je weerapplicatie op je telefoon om achter de exacte temperaturen te komen.  En vergeet niet, liever een hittegolf dan een zomer vol met storm en regen. ;-)