Tijgermug rukt op in Spanje en Ibiza

06 oktober 2012 Redactie 443

aziatische-tijgermugDe uiterst vervelende en ziekmakende Aziatische tijgermuggen veroveren Spanje. Ze werden voor het eerst gezien in Spanje in 2004, maar de aantallen zijn dramatisch toegenomen en ze verspreiden zich snel. De zaak heeft veel aandacht in de media, omdat de toeristen vaker worden geprikt door deze exotische mug met de wetenschappelijke naam Aedes albopictus.

De zoemende insecten zijn nu gezien aan de gehele Spaanse Oostkust, de provincies Cataluña, Castellón, Alicante, Murcia en nu ook op de eilanden van de Balearen.

Herkenbaarheid tijgermug

De mug komt uit Zuidoost-Azië en iedereen die al een keer is gebeten door de tijger weet hoeveel pijn het kan veroorzaken. De tijgermug is kleiner dan normale muggen en je kan er flink ziek van worden. De mug is te herkennen aan de witte en zwarte bandering van het lichaam en de poten. De tijgermug heeft een typisch steekmugachtig lichaam; zes lange, sprieterige poten, een langwerpig lichaam met duidelijk te onderscheiden achterlijf en twee vleugels die in rust op de rug worden gevouwen. De lengte is ongeveer 5 millimeter.

 

Ziektes door de tijgermug
Een besmette mug kan een aantal ernstige ziekten overdragen, zoals de West-Nijlziekte, Japanse encefalitis, chikungunya, dengue en gele koorts. In tegenstelling tot andere muggen is deze mug ook overdag actief en niet alleen tijdens de schemering. Alleen het vrouwtje steekt. Het steekt zowel mensen als dieren meermaals om bloed op te zuigen. De beet is pijnlijk en laat een grote roodpaarse vlek op de huid na. De vrouwtjesmug is bovendien in staat om de virussen over te dragen op haar nageslacht.

Parasieten

Naast virussen kan de tijgermug verschillende parasitaire wormen overbrengen, zoals de voor honden gevaarlijke parasieten Dirofilaria immitens en Dirofilaria repens Deze eerste soort wordt wel hartworm genoemd en is voor honden erg gevaarlijk, de tweede soort kan ook in mensen groeien maar zich hierin niet voortplanten. Tenslotte kan ook de worm Wuchereria bancrofti worden overgedragen en deze soort is wel gevaarlijk voor mensen. De worm veroorzaakt verstoppingen in het lymfestelsel zodat lichaamsdelen enorm opzwellen.

 

Leefomgeving van tijgermuggen
De tijgermug is oorspronkelijk een soort die zich voortplant in boomholtes gevuld met water, en kan zich in de kleinste wateren handhaven. De habitat bestaat uit een groot aantal landschappen, zoals grasland, bosranden, moerassen, oevers van meren, duingebieden, bossen en scrubland. De mug voelt zich echter ook thuis in door de mens aangepaste landschappen, zoals landbouwgebieden als akkers en verstedelijkte gebieden.

In woonomgeving veel broedplaatsen

Met name in door de mens bewoonde gebieden bieden veel voortplantingsmogelijkheden voor de mug, omdat in veel door de mens gebruikte voorwerpen water opvangen na een regenbui en de mug zich hierin kan ontwikkelen.

Voorbeelden van dergelijke voorwerpen in een doorsnee tuin zijn bloempotten, vogeldrinkbakjes, regentonnen, speelgoed van kinderen, plasjes water onder lekkende waterleidingen, emmers, blikjes frisdrank, etcetera. Omdat in dergelijke tijdelijke watertjes niet zelden bladeren van planten terechtkomen die gaan rotten, worden dezelfde omstandigheden gecreëerd als in het oorspronkelijke voortplantingswater bestaande uit met water gevulde holtes in bomen.

Bron: spaansnieuws.com