De Tulp: Hollands hippie restaurant in San Antonio

01 september 2017 Lisa 469

“We hebben misschien bitterballen op de menu kaart, maar we zijn absoluut geen Hollands feestcafé hoor,” zegt de Brabantse Paul, trotse eigenaar van de lounge beach club de Tulp in San Antonio.

Paul is samen met zijn vrouw Diana 28 jaar geleden naar het eiland gekomen, en ze zijn sindsdien nooit meer vertrokken. Samen kwamen zij via een Nederlandse kennis in het horeca leven op Ibiza terecht, en zo opende zij hun eerste bar Press in de West End.

“Press was een gezellige bar, maar het was wel vrij klein. We hadden nog zo veel meer creatieve ideeën die we graag in een grotere zaak wilde stoppen. Daarom hadden we het verkocht, en 17 jaar geleden besloten we de Tulp over te kopen,” zegt Paul. “En wij werden natuurlijk ook een dagje ouder, en waren die gekke Engelsen ook een beetje zat,” voegt Diana glimlachend toe.

Terwijl Paul vol passie vertelt over de Tulp, biedt hij mij een koffie aan. Een beetje verbaasd ben ik wel wanneer er een shot glas voor mijn neus wordt ingeschonken. “Hierbas, beter bekend als de koffie van Ibiza, word je goed wakker van,” zegt Paul terwijl er Balearische beats op de achtergrond dreunen. En hoe relaxed Paul eigenlijk zelf is, zo is zijn hele restaurant ook.

Overdag is de Tulp open om te lunchen en dineren, maar ook komen veel klanten hier om in de lounge banken weg te zakken en te genieten van verfrissende cocktails en shisha te roken. Diana staat samen met drie andere meiden in de keuken, waar elke dag allerlei verschillende gerechten worden klaargemaakt. Van tapas tot gambas, en nasi goreng to het frikandellen menu: er is voor ieder wat wils bij de Tulp. Om 12 uur sluit de keuken en tot 3 uur in de nacht wordt er volop gedronken en gedanst, met elke dag een live DJ. “Veel mensen komen hier een borrel drinken voordat ze echt los gaan in San Antonio. Of als mensen wel zin hebben om nog wat te drinken, maar geen zin hebben om het helemaal tot het gaatje te gaan, dan kunnen ze ook hier terecht,” zegt Paul.

“Maar het leukste aan mijn werk vind ik wel om mensen bij elkaar te brengen. Ik bied iedereen een shotje aan en vervolgens gaan ze samen daarna op stap, en zitten ze hier de dag erop weer met zijn allen hier te eten. Daar kan ik echt van genieten,” zegt Paul.

Bekend Nederland is ook niet weg te slaan bij de Tulp, en de inmiddels beroemde tent is niet meer weg te denken uit San Antonio. “Het is lastig dat wij ons vaak nog steeds moeten verantwoorden over het negatieve imago van San Antonio. Playa den Bossa is nu veel erger, in San Antonio heb je juist veel families en zijn de mensen veel liever,” vertelt Diana.

De Tulp is met haar vrolijke interieur en bohemian vibes een van de meest hippie-achtige tenten in het gebied. Zodra je naar binnen loopt schakel je vanzelf over in een soort chill-out modus. “Alles is hier relaxed op het eiland, zo is het bij ons ook,” voegt Paul toe. Graag wil het Brabantse stel in de toekomst ook nog wat in de winter beginnen, en hebben geen plannen om Ibiza te verlaten. Wat ze echt niet aan Nederland missen? De stress.

De auto waarmee Paul en Diana 28 jaar geleden voor het eerst het eiland mee op kwamen rijden, en nog altijd gebruiken.