Uitstel voor Transavia

22 september 2014 Redactie 267

transavia-klmAMSTERDAM - De moedermaatschappij van Transavia, KLM Air France, heeft de plannen om Transavia tot een grote prijsvechter te promoveren, uitgesteld. De plannen gaan tenminste in de kast tot het einde van dit jaar.

Dit meldde het perbureau AFP vandaag. Zij zeggen dit te kunnen melden op basis van informatie van de vakbonden. Maar ook de Franse krant Le Monde meldde dat Air France heeft besloten om het project tot eind 2014 op te schorten en eerst de gesprekken met de pilotenvakbonden weer op gang te krijgen. Dit weekend werden de stakingsacties, die aanvankelijk voor de periode van 15 tot en met 22 september waren aangekondigd, met minstens 4 dagen verlengd.

Le Monde citeert daarbij overigens topman Alexandre de Juniac. Om 14.00 uur staat er een formele persconferentie van Air France-KLM aangekondigd. Een woordvoerder weigerde berichtgeving over een tijdelijke stilstand van het project te bevestigen of te ontkennen.

Transavia Europe zou opgetuigd worden om beter te kunnen concurreren met prijsvechters Ryanair en easyJet. Dat moet gebeuren vanaf nieuwe bases buiten Nederland en Frankrijk. Tegelijkertijd worden verliesgevende activiteiten, zoals de binnenlandse en Europese vluchten van Air-France, verder gesaneerd, mogelijk een reden waarom er opeens tientallen rechtstreekse vluchten naar Ibiza geschrapt werden net voor het weekeinde.

De piloten verzetten zich tegen plannen om prijsvechter Transavia uit te breiden, terwijl het verlieslatende Europese en binnenlandse netwerk van Air France verder wordt gesaneerd. Zij vrezen dat dit ten koste zal gaan van hun arbeidsvoorwaarden. De salarissen van piloten bij Air France en Transavia ontlopen elkaar niet veel, maar er zijn wel grote verschillen in werktijden en secundaire arbeidsvoorwaarden.