Van de ene naar de andere overlast veroorzaker

17 augustus 2014 Redactie 275

politie-capIBIZA - De politie op het eiland heeft haar handen vol aan het controleren van feesten en het naleven van regels en het optreden tegen illegale feesten momenteel. De druk op de medewerkers van justitie wordt alsmaar groter.

Er worden geluidssystemen verzegeld van bekende zaken omdat ze geheel tegen de regels in veel meer geluid produceren dan is toegestaan, de feestjes in Cova Santa leveren tientallen telefoontjes op van omwonenden die hun huis niet meer in- of uit kunnen en 's avonds wakker liggen van de harde muziek. Maar ook in steeds meer villa's worden feesten georganiseerd. Sommigen gaan daar zover in dat ze valet parking aanbieden en het personeel in shirts met daarop de naam van het feest rondloopt. Een onderscheid tussen een fatsoenlijk verjaardagsfeest en een dance party is er bijna niet meer. Behalve dan als er zelfs entree gevraagd wordt, dan is het natuurlijk duidelijk.

De situatie dreigt uit de hand te lopen en de toeristen denken dat ze alles kunnen maken. Totdat er voor duizenden euros boetes uitgedeeld worden aan de veroorzakers, of de apparatuur in beslag genomen wordt of de stroom wordt afgesloten van de villa... Maar ook op het water is het avond na avond prijs. Op de grootste jachten voor de kust worden de wildste feesten gegeven waarbij de eigenaren net zoals in een club op de wal zorgen voor exclusief entertainment, professionele geluidsinstallaties en bekende dj's die komen draaien. En dan zijn er nog de talloze illegale strandfeesten op de eilandjes zoals Espalmador of Tagomago. Feestgangers gaan er vanaf de jachten aan land en installeren er complete installaties waarmee muziek wordt gedraaid die tot kilometers ver draagt over het water in de nacht.

Op steeds meer locaties duiken feesten op en de overheid heeft haar handen vol om het in de toom te houden. En de tol die het eiland en de vaste bewoners moeten betalen is hoog, zeer hoog. Het milieu loopt onherstelbare schade op en veel bewoners zijn het spuugzat. Ongetwijfeld zullen er veel gesprekken komen in de verschillende gemeenteraden de komende winter. Want dat het zo niet langer kan, daar zijn inmiddels alle partijen, behalve veel toeristen, het over eens.

Dit artikel kwam tot stand naar aanleiding van een gesprek met twee op het eiland dienst doende politieagenten, die op deze manier zachtjes de noodklok proberen te luiden.