Vara de Rey in het teken van honing

30 december 2013 Redactie 260

miel-ibizaDe Vara de Rey in Eivissa is tot en met vandaag het middelpunt van de aandacht voor alle fans van honing. Honey Island is de viering van de eerste editie van een beurs gewijd aan dit product georganiseerd door de Vereniging van Apicultors d'Eivissa.

"Het is de eerste keer dat een evenement als dit waar de imkers van Eivissa hun producten showen en aanbieden," Toni verklaarde gisteren Escandell, voorzitter van de vereniging. De aangeboden producten zijn uiteraard allemaal ambachtsproducten die niet in de supermarkten verkrijgbaar zijn.

Helaas is de instroom van imkers is niet zo hoog als verwacht. Op deze eerste editie zijn er slechts drie imkers die hun waar aanbieden, waaronder Emeric Falticska, winnaar van de zevende editie van de Balearen honing wedstrijd.

In zijn kleine kraam vinden we vijftig potten met het product vervaardigd uit meer dan 120 bijenkasten die verdeeld staan over het hele eiland, van Sa Caleta Cala Tarida, via Sant Agustí, Sant Rafel tot Sant Carles. "Het is iets wat ik geleerd heb van mijn grootmoeder en mijn vader, dus ik groeide als kind al op met bijen in mijn dorp in Transsylvanië. En nu heb ik dan eindelijk de erkenning van zowel mijn inspanning als mijn passie ontvangen.", zo verklaarde de trotse bouwvakker die in 2006 naar Ibiza kwam.