18.1 C
Ibiza Town

Veroordeeld in Spanje

Moet lezen

celIBIZA – Nederlanders die op Ibiza voor de rechter moeten komen en vervolgens een gevangenisstraf krijgen hoeven deze straf niet altijd in de bajes op Ibiza uit te zitten. Ibizavandaag legt uit hoe het werkt.

Soms kan je als je in Spanje bent veroordeeld je straf uitzitten in Nederland. In de Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen (WOTS) staat hoe dat precies is geregeld. De Spaanse justitie wil graag van de zaak af want detineren kost veel geld en voor de Nederlandse staat geldt het voordeel dat de veroordeelde contact houdt met de Nederlandse samenleving waarin deze na zijn straf terugkeert. In Nederland je straf uitzitten is voor een veroordeelde een stuk fijner want het regime in de Nederlandse bajes is nou eenmaal een stuk prettiger dan dat in Spanje. Bovendien kan je familie een stuk makkelijker op bezoek komen.

Omdat er een verdrag is tussen Nederland en Spanje kan een veroordeelde een in Spanje opgelegde straf in Nederland ondergaan. Het is van dit verdrag afhankelijk wie het verzoek tot ondergaan van de straf in Nederland kan indienen. Dit kunnen de Spaanse autoriteiten zijn, de staat der Nederlanden of de veroordeelde zelf. Als Nederland en Spanje akkoord gaan met het ondergaan van de straf in Nederland draagt men de veroordeelde over aan de Nederlandse autoriteiten. Het Bureau Internationale Rechtshulp in Strafzaken (BIRS) regelt deze overdracht van het Ministerie van Justitie. Afhankelijk van de procedure die men volgt komt er een zitting voor een Nederlandse rechtbank. Deze gaat de straf omzetten naar Nederlandse maatstaven. Na de omzetting zorgt het Openbaar Ministerie voor de tenuitvoerlegging van de straf die inmiddels een Nederlandse straf is.

De strafoplegging door de Nederlandse rechter is niet altijd minder zwaar. De Nederlandse rechter moet rekening houden met de ernst van het feit, de omstandigheden waaronder het is gepleegd en de persoon van de dader. Als de straf is omgezet geldt deze als in Nederland opgelegd. Dit houdt in dat de Nederlandse regels omtrent vervroegde invrijheidsstelling gelden. Een veroordeelde zit dan 2/3 van zijn straf uit.

Vorig artikel
Volgend artikel

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel