Vliegen en muggen

10 oktober 2014 Redactie 252

[caption id="attachment_6722" align="alignleft" width="300"]Musca Demoestica Musca Demoestica, huisvlieg[/caption]

IBIZA - In de zomermaanden is de bevolking van Ibiza redelijk ontzien op het gebied van muggen. Door de grote droogte vonden de muggenlarven geen stilstaand water en bleef een muggenplaag uit. Maar die pret is over.

Door de grote hoeveelheid neerslag die er in de maand september is gevallen zijn er op talloze plekken weer poeltjes en plassen ontstaan waarin de muggen hun eitjes legden en die zijn inmiddels in grote getale uitgekomen. Wie nu op Ibiza 's avonds buiten zit, die zal geteisterd worden door de prikkende monstertjes. Iedereen op het eiland klaagt erover en er is weinig tegen te doen. Het hopen is, hoe vreemd dat ook zal klinken bij de Nederlanders, op koud weer. Alleen dan komen de muggen tot rust en zoeken ze stille en donkere plekjes (kijk in de winter maar eens achter je schilderijen!) om te overwinteren.

En met de vliegen is het al niet anders gesteld. Door het dampige natte weer in de laatste weken van september hebben de vliegenlarven een ideaal leefklimaat gekregen en ontpoppen deze momenteel met tienduizenden tegelijk in de warme zon. Tegen vliegen kan je wel de nodige maatregelen nemen, hoewel bewoners van het platteland er mee zullen moeten leren leven. Wat je tegen vliegen kunt doen, omschreven we al eens in een artikel op onze website; Last van vliegen?