Vrijmibo: aan het bier deze week

15 augustus 2014 Redactie 277

biertjeIBIZA - Deze week kiezen we als drank voor de VrijdagMIddagBOrrel bier. Verkrijgbaar in vele soorten op Ibiza, waarvan sommige soorten afkomstig van van het eiland zelf en andere uit andere delen van Spanje.

Maar we houden ons wel bij echte Spaanse biertjes.
We zitten tenslotte in Spanje...

 

 

 

bier-islenaLaten we deze vrijdagmiddag beginnen met een biertje wat is gebrouwen op het eiland, Isleña. Een heerlijk fris biertje wat gemaakt wordt met ingrediënten afkomstig van het eiland in San Antonio.
Isleña bevat slechts vier geheel natuurlije ingrediënten: water, gerstemout, hop en gist.

Het is een licht biertje, de kleur is helder geel en heeft een prominente smaak, maar niet extreem hop.
Het is te vergelijken met pils, maar de smaak is minder bitter.

 

Tijd voor een tweede biertje.

 

bier-payesaWe blijven nog even op het eiland en pakken een frisse Payesa. Ook gemaakt op Ibiza. Payesa is een ambachtelijk bier met een rijke, intense, geroosterde smaak. Gemaakt met het zuiverste water van het eiland, vijf soorten mout, hop en gist. 100% van het water komt uit een bron in Ibiza.
Elke druppel is rechtstreeks afkomstig uit een berg in San Rafael in het hart van het eiland. Dit ondergrondse bronwater is van nature gefilterd en de bron en het land eromheen worden al tradities lang verzorgd door de familie die de grond bezit.

We proeven een volle smaak die blijft hangen in de mond, Payesa is een natuurlijk bier met smaken van graan, wat kruiden en gedroogde vruchten met een juiste dosering caramel.
Het bier heeft een zoete afdronk.

 

 

bier-san-miguelEn nu we de smaak te pakken hebben pakken we meteen de volgende maar, een echt Spaans biertje. Een San Miguel. De historie van dit oer-Spaanse biertje begint op 14 februari 1946, toen in Lleida (Lérida) de bierbrouwerij La Segarra werd opgericht.
Deze brouwerij veranderde in 1957 haar naam naar San Miguel en produceerde toen het eerst flesje San Miguel Especial . San Miguel heeft aroma's van gerst en mout.

De smaak van dit Spaans bier is licht bitter en heeft een milde afdronk. Daar kan je er best een paar van hebben dus, zeker met deze temperaturen.
Maar de volgende lonkt al.

 

 

 

bier-estrellaEen ander beroemd Spaans biertje brengt ons in de verleiding. De naam: Estrella. Estrella Damm wordt nog gebrouwen naar het originele recept waarmee August Kuentzmann Damm en Joseph Damm in 1876 zijn begonnen bier te brouwen. Sindsdien is het wel meerdere keren van naam veranderd: in 1876 werd het uitgebracht onder de naam Strasburger. In 1921 verandert dat in Estrella Dorada ('gouden ster') en in 1992 in Estrella Damm ('Damm ster').
Estrella Damm wordt gebrouwen van mout, hop, gist en rijst. Damm is de enige brouwerij in Spanje en één van de weinigen ter wereld die nog over een eigen mouterij beschikt.
De gerst waar de mout van wordt gemaakt koopt het bedrijf van boeren in het dal van de river de Ebro en verwerkt die vervolgens in de mouterij La Moravia in Bell-lloc d'Urgell. De rijst die gebruikt wordt is de typische langkorrelige variant die in de Ebrodelta verbouwd wordt. Het bier heeft tussen de 3 en 4 weken nodig om te rijpen.

Het goudkleurige bier heeft een droge, maar zoete smaak met een pittige, fruitige afdronk. Estrella Damm heeft een alcoholpercentage van 5,4%.

 

 

bier-moritzVoordat we nu echt dronken gaan worden en de teksten niet meer leesbaar zijn, beginnen we aan de laatste voor deze vrijdagmiddag. Ook weer een echte Spaanse, afkomstig uit Barcelona: Moritz. Moritz is een Catalaans biermerk dat in 1856 ontwikkeld is door de Elzasser Louis Moritz Trautmann.
Na een aantal jaren niet meer bestaan te hebben, is het bier in 2004 opnieuw op de markt gebracht. Eén van de bijzonderheden van Moritz is dat alle productinformatie op de verpakkingen uitsluitend in de Catalaanse taal gedrukt zijn.
Dit biertje ruikt naar noten en heeft een intense hop geur. De smaak is zachte, met zoete tonen van mout en graan en een klein beetje citrus. Met de 5,4 procent alcohol een best biertje, al zeggen we het zelf.

 

 

Trek gekregen? De bovenstaande biertjes zijn in bijna alle supermarkten verkrijgbaar, met uitzondering van Payesa. Dat is verkrijgbaar in veel horeca zaken op het eiland.

spaanse-biertjes