Vroeger was alles beter

25 augustus 2014 Redactie 246

space-2001IBIZA - Wij waren -werk gerelateerd- afgelopen zondag in de Space op het wellicht meest bekende en gewaardeerde feest ooit op Ibiza, We Love Sundays at Space. Een feest waar je vroeger de wekker voor zetten om er voor te zorgen dat je om 08.00 als de zaak open ging voor de deur lag om maar niets te hoeven missen.

Het terras was in vroeger tijden nog niet overdekt en je stond 's morgens in de buitenlucht te dansen op de pompende deephouse beats die uit de enorme basboxen kwamen. Het publiek was een mix van doorhalers die de Space bezochten als afterparty en anderen die vroeg op waren gestaan om de zondag te feesten. De hele zondag kon je er terecht want de Space was destijds 23 uur aan één stuk open. Het leven leek één groot feest en de Space was een belangrijke bijdrage aan die beleving.

Maar toen de regering in 2008 om nog steeds onbegrijpelijke reden besloot om het daytime clubbing te verbieden en de clubs pas vanaf 16:30 muziek mochten draaien, veranderde het clubland plotseling. De feesten trokken ander publiek en clubbers hadden moeite hun draai te vinden. Space hield echter stug vol en besloot om de zondagen toch te laten voor wat ze waren met het concept We Love Sundays. En we zijn nu een paar keer geweest dit seizoen en komen steeds weer tot dezelfde conclusie: het feest is bij lange na niet meer wat het was.

Als je vroeger een rondje liep als de Space open was en terugkwam bij de mensen waarmee je naar binnen was gekomen, dan was je tenminste 3 telefoonnummer en 4 nieuwe vrienden rijker. En dan gaan we gemakshalve maar even voorbij aan de sfeerbepalende glimlach die je welhaast van iedereen die er binnen was kreeg. De mensen waren verbonden, blij en genoten met volle teugen. Wat we nu zien zijn clubbers die, net zoals op een festival, kennelijk de hele nacht onderweg zijn (waarheen weten ze zelf niet), je wordt de hele nacht aangesproken of je drugs wilt kopen en als je glimlacht naar een meisje dan krijg je óf van haar, óf van haar vriendje een boze blik terug. Er wordt weinig gedronken en eens zoveel andere middelen gebruikt en groepjes lijken het prima naar hun zin te hebben, maar het gemeenschapsgevoel wat vroeger zo fijn was in de Space op zondag dat is helemaal weg. Jammer, maar vroeger was alles beter zeggen ze dan...

We Love Sundays at Space in 2001:

 

[embedplusvideo height="526" width="800" editlink="http://bit.ly/1vGkL2j" standard="http://www.youtube.com/v/fddk8-GVfDM?fs=1&vq=hd720" vars="ytid=fddk8-GVfDM&width=800&height=526&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=" id="ep2063" /]