Vrouw probeert Ibiza te verlaten met 78 gestolen telefoons

28 september 2019 Redactie 1713
Vrouw probeert Ibiza te verlaten met 78 gestolen telefoons

De douanebeambten van de Guardia Civil Guard arresteerden een vrouw met 78 smartphones toen ze probeerde aan boord te gaan van een veerboot naar Barcelona. De vrouw, een Bulgaarse staatsburger, droeg de gestolen buit in haar koffer. De taxatie van de politie van 70.000€ brengt de buit op een groot deel van de laatste hoogwaardige telefoons.

Diefstal van telefoons is een van Ibiza's meest voorkomende misdaden. Het is bekend dat een groot deel van de gestolen telefoons het eiland verlaat, omdat de politie en de Guardia Civil elk jaar partijen gestolen goederen onderscheppen die op weg zijn naar het buitenland. Hoewel het een veel voorkomende diefstal kan zijn, houdt de politie geen statistieken bij met betrekking tot de diefstal van mobiele telefoons als een specifiek item, maar alleen als onderdeel van de algemene diefstalcategorie die de afgelopen jaren daadwerkelijk is afgenomen.

Wat dat aantal ook moge zijn, het is waarschijnlijk slechts een fractie van het totale aantal gestolen telefoons dat in heel Oost-Europa en zelfs in Afrika en Azië op de straatmarkten zal terechtkomen.

De eigenaar van de telefoon kan er echter achter komen dat de diefstal van de telefoon slechts het begin van hun beproeving is en dat de waarde ervan niets zal zijn in vergelijking met wat ze zullen verliezen als de telefoon in het bezit komt van criminelen die zich minder zorgen maken over de hardware dan de gegevens die erin staan.

Zoals onlangs gemeld in de Guardian in een rapport van de Nigeriaanse gestolen telefoon markt, is er een bloeiende handel in telefoongegevens die kunnen worden gebruikt om de veiligheid en vertrouwelijke informatie te gebruiken om bankrekeningen, opgeslagen betalingsgegevens en zelfs inhoud die kan worden gebruikt voor chantage te exploiteren.

Ibiza's zomerseizoen is de perfecte plek voor bendes om te opereren. Ze komen uit alle delen bendes zijn gevangen uit Bulgarije, Roemenië, Italië, Marokko en andere landen, maar ongeacht hun nationaliteit gebruiken ze over het algemeen dezelfde afleidingstechnieken. Sommigen van de bende zullen de aandacht van het slachtoffer afleiden, terwijl anderen de afleiding gebruiken om de diefstal te maken.

De politie van Ibiza stelt dat de meerderheid van de dieven zich 's nachts verzamelen in de buurt van recreatiegebieden - disco's en bars, enz. In 2018 ving de politie één bende op die in slechts 3 dagen tijd 30 hoogwaardige mobiele telefoons had gestolen.