Walvissen botsen

27 oktober 2014 Redactie 248

cuvier-wavisIBIZA - Wetenschappers en vrijwilligers van de Vereniging van Tur hebben ongeveer twintig walvissen (Physeter macrocephalus) waargenomen in de wateren rond de Balearen. Dit werd bekend bij de publicatie van een onderzoek.

Het onderzoek werd de afgelopen zomer uitgevoerd rondom de eilanden om het gedrag en het aantal van deze bedreigde soort in de Middellandse Zee in kaart te brengen. Tijdens de missie constateerden de biologen dat veel van de dieren wonden of littekens hadden die waren ontstaan uit botsingen met schepen, volgens de voorzitter van Tursiops, Txema Brotons.

Volgens Brotons begevend e walvissen zich veelvuldig tussen de scheepvaart rondom de eilanden die in de zomer bijzonder intensief is. Voor het eerst konden tijdens dit onderzoek de wonden en littekens goed bestudeerd worden. De walvispopulatie in het Westelijk deel van de Middelandse Zee bestaat uit ongeveer 400 dieren en Tursiops heeft er daarvan zo'n 90 kunnen zien in de afgelopen tien jaar. Tijdens het onderzoek werden overigens ook groepen dolfijnen van het soort Risso (Grampus Griseus) en gestreept dolfijnen (Stenella Coeruloalba) waargenomen, alsmede twee Karetschildpadden (Caretta Caretta) en een zeer bijzonder waarneming bleek de Cuvier Walvis, waarvan één exemplaar werd gespot.